Καλώς ήρθατε στο blog του Ισπανικού Καναρινιού Φωνής Timbrado.
Το blog ως σκοπό έχει να αναδείξει τη μοναδικότητα, τα χαρακτηριστικά και τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του
ισπανικού Timbrado και να βοηθήσει όλους τους φίλους που θέλουν να ασχοληθούν με αυτό το καταπληκτικό καναρίνι φωνής.
Σας ευχαριστώ για τον χρόνο παραμονής σας στο blog και ελπίζω να βρήκατε τα απαιτούμενα στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με το ξεχωριστό καναρίνι φωνής Timbrado.
Για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση σας επικοινωνήστε μαζί μου είτε μέσω email, είτε μέσω τηλεφώνου.

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Νότες Timbrado

Βασικός στόχος είναι να κατανοήσουμε το τραγούδι του Timbrado και να είμαστε σε θέση να το εκτιμήσουμε!!
Απαιτείται μεγάλη πείρα και συνεχή απασχόληση γύρω από τον τομέα αυτό.
Το κάθε πουλί έχει το δικό του τραγούδι και η κάθε μελωδία έχει το δικό της ειδικό χαρακτήρα, δίνοντας ένα χαρακτηριστικό προσωπικό αποτύπωμα στη φωνή του κάθε ισπανικού Timbrado.
Όσο πιο πολύ εξασκηθούμε ακουστικά στις νότες του Timbrado, τόσο περισσότερο θα μπορούμε να αναγνωρίζουμε τις λεγόμενες θετικές και αρνητικές φωνές των πουλιών μας.
Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να επιλέξουμε πιο εύκολα τα πουλιά εκείνα που θα επιλέξουμε να εκπαιδεύσουμε και να κατεβάσουμε σε ένα διαγωνισμό.

Η Περιοδεία του τραγουδιού ενός Timbrado

Παρακάτω περιλαμβάνονται οι νότες που τραγουδάει το καναρίνι timbrado και πως αυτές βαθμολογούνται βάση της FOCDE και της FOE.

FOE - Federacion Ornitologica Espanola
FOCDE - Federacion Ornitologica Cultural Deportiva Espanola


LIST OF EFFECTIVE JUDGMENT IN F.o.c.d.e. And C.o.m.

POSITIVE TURNS (Θετικοί Ηχοι)


Timbres up to 3 points (9)

Rolled Variations up to 6 points -18-

Water timbre up to 3 points (9)

Bell up to 3 points (9)

Floreos up to 9 points (27)

Floreos Slow up to 9 points (27)

Bell up to 3 points (9)

Cloqueos up to 6 points -18-

Castanets up to 3 points (9)

Joint Variations up to 9 points (27)

Slow Water up to 6 points -18-
Semiligada Water up to 3 points (9)

Printing up to 3 points

NEGATIVE TURNS (Αρνητικοί Ήχοι)


Rascada up to 3 points

Estridencias up to 3 points

Nasalidad up to 3 points

FOCDE Κατηγοριοποίηση των πουλιών:

1st Class 90 to 100 points
2nd Class 82 to 89 points
3rd Class 70 to 81 points
Insufficient up to 69 points

LIST OF EFFECTIVE JUDGMENT IN F.o.e., F.o.r.c. And F.o.c.c.e.

POSITIVE TURNS (Θετικοί Ήχοι)


Metallic timbre up to 9 points

Intermediate timbre up to 6 points

Deep timbre up to 13 points

Beaten note up to 6 points

Cascabeleo up to 12 points

Cloqueos up to 16 points

Castanet up to 9 points

Chau Chau up to 6 points

Piau Piau up to 6 points

Floreos of adornment up to 18 points

Bell up to 6 points

Pairs up to 14 points

Printing 1 point


NEGATIVE TURNS (Αρνητικοί Ήχοι)


Rascadas up to 3 points

Estridencias up to 3 points

Nasalidad up to 3 points

FOE Κατηγοριοποίηση των πουλιών:

1st Class 86 to 100 points
2nd Class 71 to 85 points
3rd Class 55 to 70 points
Insufficient up to 54 points

Οι 100 βαθμοί είναι το μέγιστο πού ένας κριτής μπορεί να δώσει.Από το 70 για τη FOCDE και 54 αντίστοιχα για τη FOE και κάτω, το πουλί θεωρείται ανεπαρκές.


ΟΙ ΝΟΤΕΣ ΤΟΥ TIMBRADO ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

FOCDE Timbre and FOE Timbre Metalico
Ταξινομείται ως μια περιοδεία της συνεχούς εκπομπής ρυθμού, το οποίο σημαίνει ότι τραγουδιέται από το πουλί σε περισσότερους από 10 παλμούς ανά δευτερόλεπτο, ταχύτερα από ότι το ανθρώπινο αυτί μπορεί να ξεχωρίσει. Πρόκειται για μια περιοδεία του μεταλλικού ήχου ή ηχοχρώματος (μεταλλική αντήχηση). Έχει μια περιορισμένη φωνητική συχνότητα που αποτελείται από το σύμφωνο "R" και το φωνήεν «Ι». Φωνητικά προφέρεται: «riririririririririri". Η νότα παίρνει το όνομα της από την ισπανική λέξη για το παλαιομοδίτικο μεταλλικό κουδούνι της πόρτας.

FOCDE Variaciones Rodadas, FOE Timbre Intermedio and Timbre Profundo
Χαρακτηρίζεται πάλι ως μια περιοδεία της συνεχούς εκπομπής ρυθμού. Πρόκειται για μια περιοδεία σε ουδέτερο τόνο ή κοίλο ηχόχρωμα της μεταλλικής φωνής. Έχει μια περιορισμένη φωνητική συχνότητα που αποτελείται από το σύμφωνο "R" και τα φωνήεντα "Ε", "O", "U", και ότι οι συνδυασμοί «ΕΙ» και «OU».
Φωνητικά μπορεί να προφέρεται: "rerere", "rororo", "rururu", "reireirei", ή " rourourou ". Οι επικριτές του Timbrado ισχυρίζονται ότι εξαιρώντας το μεταλλικό στοιχείο, το άκουσμα της νότας αυτής, κάνει το τραγούδι του timbrado να μοιάζει αρκετά με αυτό του καναρινιού Roller, αν βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό μέσα στο ρεπερτόριο του.

FOCDE Timbre de Agua and FOE Nota Batida
Αυτό η νότα ταξινομείται ως μια περιοδεία της ημισυνεχούς εκπομπής ρυθμού, κάτι που σημαίνει ότι η συγκεκριμένη νότα τραγουδιέται από το Timbrado μεταξύ 5 και 9 παλμών ανά δευτερόλεπτο, και μπορεί να διακριθεί από το ανθρώπινο αυτί. Για τη FOCDE αυτή είναι μια υδαρής ηχητική χροιά ενώ η FOE θα επιμένει ότι έχει ελαφρά τονισμένη υδαρή χροιά. Έχει μια περιορισμένη φωνητική συχνότητα που αποτελείται από τα σύμφωνα "BL" και ενίοτε "S" και το φωνήεν «Ι». Φωνητικά, μπορεί να προφέρεται: «BLI-BLI-BLI" και ενίοτε "BLIS-BLIS-BLIS". Και εδώ οι επικριτές προειδοποιούν ότι όλες οι περιοδείες με υδατικό τόνο μπορεί να προκαλέσει το τραγούδι του timbrado να είναι πάρα πολύ σαν αυτό του καναρινιού Waterslager, εάν η νότα βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό μέσα στο ρεπερτόριο του.

FOCDE and FOE Cascabel
H Cascabel χαρακτηρίζεται ως μια περιοδεία του ημισυνεχούς ρυθμού. Πρόκειται για μια περιοδεία της μεταλλικής χροιάς ή του μεταλλικού ηχόχρωματος. Έχει μια περιορισμένη φωνητική συχνότητα που αποτελείται από τα σύμφωνα "L" και "Ν" και το φωνήεν «Ι» και προφέρεται "lin-lin-lin". Το όνομά του προέρχεται από την ισπανική λέξη για τα καμπανάκια του έλκηθρου, ή τα κουδουνάκια των Χριστουγέννων, και θα πρέπει να ακούγεται σαν το άκουσμα από το καμπανάκι το οποίο χτυπάει ζωηρά.

FOCDE Floreos and FOE Floreos de Adorno (in part)
Η FOCDE Floreos και ένα μέρος της FOE Floreos de Adorno ταξινομούνται ως περιοδεία ημισυνεχών ρυθμών. Κάτω από αυτό το πρίσμα είναι μεταλλική χροιά ή κοίλο ηχόχρωμα αυτής. Έχουν απεριόριστη φωνητική συχνότητα και κάθε σύμφωνο ή φωνήεν που δεν θα τις οδηγούσε σε μια άλλη κατηγορία περιοδειών είναι αποδεκτό. Ένα τυπικό φωνητικό παράδειγμα είναι: «tui-tui-tui". Το όνομα προέρχεται από τις ισπανικές λέξεις για μια μουσική άνθηση ή τυμπανοκρουσίες.

FOCDE Agua Semiligada and FOE Floreos de Adorno (in part)
Η FOCDE Agua Semiligada, h οποία αντιστοιχεί στην Floreo Adorno της FOE, έχει χαρακτηριστεί ως μια περιοδεία της ημισυνεχούς εκπομπής ρυθμού. Η περιοδεία αυτή αποτελείται από ένα υδαρό ηχόχρωμα, αν και η FOE προτιμάει να το περιγράφει ως ένα floreo με μια μικρή υδάτινη προφορά. Η περιοδεία αυτή είναι περιορισμένης φωνητικής συχνότητας και αποτελείται από τα σύμφωνα "BL", "GL", "VL", και μερικές φορές καταλήγουν σε "D", και τα φωνήεντα "A", "O", "U" και προφέρεται: ''bla-bla-bla''"blo-blo-blo», «blu-blu-Blu", "blad-blad-blad», «Glo-Glo-Glo", "Vlo-Vlo-Vlo", κλπ.

FOCDE Agua Lenta and FOE Floreos de Adorno (in part)
Η FOCDE Agua Lenta, οι οποίες αντιστοιχεί στη Floreo Adorno της FOE, έχει χαρακτηριστεί ως μια περιοδεία της ασυνεχής εκπομπής ρυθμού, το οποίο σημαίνει ότι η νότα τραγουδιέται με χαμηλότερους από 5 παλμούς ανά δευτερόλεπτο και επομένως, διακρίνεται εύκολα από τον ανθρώπινο αυτί. Η περιοδεία αποτελείται ένα από υδαρή ηχόχρωμα, μολονότι, και πάλι σε αυτή την περίπτωση, ο FOE θα προτιμούσε να το περιγράφουν ως ως ένα floreo με μια ελαφρή υδάτινο τόνο. Η περιοδεία αυτή είναι περιορισμένης φωνητικής συχνότητας που αποτελείται από τα σύμφωνα "BL", "GL", "VL", και μερικές φορές καταλήγουν σε "D" ή "Β", και τα φωνήεντα "A", "O", "U", μερικές φορές σε συνδυασμό με το "I", και προφέρεται: ''blob, blob, blob'', "blou, blou," blou, "bloui, bloui, bloui", "glub, glub, glub'', κλπ. Το όνομά της σημαίνει αργά τρεχούμενο νερό.

FOCDE Floreos Lentos (in part) and FOE Floreos de Adorno (in part)Η περιοδεία αυτή έχει ταξινομηθεί ως ασυνεχής εκπομπή ρυθμού. Κάτω από αυτό το πρίσμα είναι μεταλλική χροιά ή κοίλο ηχόχρωμα αυτής. Είναι απεριόριστης φωνητικής συχνότητας και κάθε σύμφωνο ή φωνήεν ότι δεν την τοποθετεί σε κάποια άλλη κατηγορία περιοδείας είναι αποδεκτή. Τυπικά φωνητικά παραδείγματα είναι: '' Lu lu lu'', ''tuii, tuii, tuii'', ''tuio, tuio, tuio'', ''fliorio, fliorio, fliorio'', ''ta-a, ta-a, ta-a'', ''do-oili, do-oili, do-oili'', ''cueli, cueli, cueli'' κλπ. Το όνομα προέρχεται από τις ισπανικές λέξεις για μια αργή μουσική άνθηση ή τυμπανοκρουσίες.

FOCDE Floreos Lentos (in part) and FOE Chiau-Chiau and Piau-Piau
Αυτές οι περιοδείες είναι ταξινομημένες ως ασυνεχής στις εκπομπές του ρυθμού. είναι μεταλλική χροιά ή κοίλο ηχόχρωμα αυτής Έχουν περιορισμένη φωνητική συχνότητα που αποτελείται από τα σύμφωνα "CH" ή "P" και η ομάδα φωνήεν ''IAU" και εκφράζονται φωνητικά ως: "chiau, chiau, chiau" και "Piau, Piau, Piau" αντίστοιχα.

FOCDE and FOE Campana
Πρόκειται για περιοδείες ασυνεχούς ρυθμούκαι είναι σταθερά στο μεταλλικό φάσμα αντήχησης. Είναι μια περιορισμένη φωνητική συχνότητα και η κατάληξή της η οποία πρέπει να αποτελείται από τα σύμφωνα "Ν", "NK", ''NG'' με σκοπό να ''ακουστεί'' ένας μεταλλικός χτύπος της καμπάνας. Τυπικό φωνητικά παραδείγματα είναι: ''tan, tan, tan''", tlan, tlan, tlan'', "tlonk, tlonk, tlonk", "tonk, tonk, tonk", " tang, tang, tang". Υπάρχει επίσης μια εξειδικευμένη Campana που ονομάζεται "ήχος καμπάνας εκκλησίας" και ακούγεται ως: ''ti-long, ti-long, ti-long''. Το όνομα προέρχεται από την ισπανική λέξη για τη καμπάνα.


FOCDE and FOE Cloqueos
Αυτή η περιοδεία μπορεί να εκπέμπεται σε ημισυνεχής ή ασυνεχής ρυθμούς και βρίσκεται μέσα στην ακτίνα της κοιλότητας της μεταλλικής φωνής. Είναι περιορισμένης φωνητικής συχνότητας και αποτελείται από τα σύμφωνα «CL» και «Κ» και τα φωνήεντα "O" και "U". Τυπικά φωνητικά παραδείγματα είναι: ''clo-clo-clo'',''clok-clok-clok'', ''clu-clu-clu'', ''cluk-cluk-cluk'' or ''clo, clo, clo'' κλπ. Το όνομα προέρχεται από την ισπανική λέξη ''cluck'' για το «τιτίβισμα» του θηλυκού που έχει ζευγαρώσει ή της μητέρας στη φωλιά.

FOCDE and FOE Castanuelas
Η περιοδεία αυτή εκπέμπεται σε ημισυνεχείς ρυθμούς και βρίσκεται μέσα στην ακτίνα της κοιλότητας της μεταλλικής φωνής. Είναι περιορισμένης φωνητικής συχνότητας και αποτελείται από τα σύμφωνα «CL» και «Κ» και το φωνήεν "Α" και εκφράζεται φωνητικά: ''cla-cla-cla''''clak-clak-clak'' Το όνομα προέρχεται από το ισπανική λέξη για καστανιέτες. Κάποιοι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι αυτό είναι μια ποικιλία του Cloqueos.

FOCDE Variaciones Conjuntas and FOE Duos
Ο όρος προέρχεται από την ισπανική λέξη που σημαίνει "ντουέτο". Αυτή η περιοδεία είναι στην πραγματικότητα η ταυτόχρονη παροχή δύο ή περισσότερων ρυθμών από αυτούς που περιγράφονται παραπάνω. Μπορεί να εκτελεστεί με ποικιλία ρυθμών και συνδιασμών.

Ως Αρνητικές νότες εκλαμβάνονται τα εξής:

1.''Γδαρσίματα'' (Scratches)
Οι ήχοι του γδαρσίματος είναι ένα ελάττωμα που γενικά εκδηλώνεται στις συνεχής περιοδείες του ρυθμού, καθώς και σε ορισμένους τύπους του floreos. Είναι μια συνέπεια του πιεσμένου ήχου του συμφώνου "R" πάνω από το φωνήεν, με αποτέλεσμα ένα πολύ δυσάρεστο ήχο για τα αυτιά μας. Όπως και στις άλλες αρνητικές περιοδείες η ποινή θα πρέπει να αξιολογείται ανάλογα με τη σοβαρότητα του ελαττώματος και για το πόσο αυτή η αρνητική περιοδεία επηρεάζει αρνητικά το υπόλοιπο του συνόλου του τραγουδιού του πουλιού.

2.Διαπεράστικότητα (Stridence)
Η διαπεραστικότητα είναι ένα ελάττωμα που αποτελείται από μια ξαφνική και απότομη ανύψωση του τόνου ή της έντασης των ήχων σε μια τραγουδιστική περιοδεία, που παράγει ήχο υψηλής που χαλάει τη μουσικότητα του τραγουδιού.

3. Δομή Φωνής(Νasality)
O ρινικός ήχος είναι ένα ελάττωμα που αποτελείται από την παραγωγή ατελούς φωνής παρόμοια με αυτή που εκπέμπεται από ένα πουλί που πάσχει από μια αναπνευστική ασθένεια. Αυτός είναι ο λόγος για αυτό τον όρο (nasality). Παράγεται όταν υπάρχει ανεπαρκής δομή στα φωνήεντα που παρεμβαίνουν στη φωνητική συχνότητα της περιοδείας, είτε λόγω της έντονης παρουσίας ορισμένων συμφώνων (για παράδειγμα, "G"), και λόγω της ακουστικότητας του, καταλήγει σε αυτό το ελάττωμα. Επίσης, αυτοί οι ήχοι ενδέχεται να προκλήθηκαν όπως αναγράφηκε από αναπνευστικά προβλήματα στο πουλί.
Κάποιοι βαθμοί επίσης δίδονται από τους κριτές όσο αφορά τη γενική εντύπωση του πουλιού(Impression) και την αρμονία της μελωδίας του (Harmony).
Mε αυτό τον τρόπο τα Timbrado κατατάσσονται σε κατηγορίες.
_________________
Φιλικά
kon.ts
EΛ.ΣY.TI FOP R-53
Ερασιτέχνης Εκτροφέας Καναρινιών Timbrado

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου