Το Timbrado είναι ο πιο κοντινός απόγονος του άγριου καναρινιού (Serinus canaria), που μπορούμε να δούμε και να ακούσουμε ακόμη και σήμερα στα Κανάρια Νησιά.Το γεγονός αυτό ευθύνεται για το μικρότερο μέγεθος του Timbrado σε σχέση με τα υπόλοιπα καναρίνια. Συνολικά δεν ξεπερνά τους 13 με 14 πόντους με φτέρωμα δεμένο και ίσιο σε πρασινωπή και γκρι απόχρωση.
Αρχικά εισάγονται στην Ισπανία από τις Κανάριες Νήσους, τον 14ο με 15ο αιώνα περίπου.Μετά την κατάκτηση των Καναρίων νήσων, Ισπανοί ναύτες μετέφεραν τον πρόγονο του φτερωτού τραγουδιστή, στην Ιβηρική χερσόνησο ξεχωρίζοντας τον από άλλα πουλιά, για το ασυνήθιστο κελάηδισμά του. Όταν εισέβαλαν στο εσωτερικό του νησιού βρήκαν πολλά τέτοιου είδους πουλιά στα κλουβιά των ιθαγενών. Οι Ισπανοί ναύτες όταν γύριζαν στη πατρίδα τους έπαιρναν μαζί τους αυτά τα πουλιά, που τα δώριζαν σαν πολύτιμα και σπάνια δώρα, ή τα πουλούσαν ακριβά.Σε σύντομο χρονικό διάστημα τα πουλιά αυτά,''έπιασαν'' αμέσως το μάτι των ισπανών αριστοκρατών και πλούσιοι έμποροι που ανυπομονούσαν να αποκτήσουν τα πουλιά ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα χρήματα από
ότι οι ναύτες θα μπορούσαν να κερδίσουν με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Τελικά ένα γρήγορο εμπόριο αυξήθηκε, και το άγριο καναρίνι συμπεριλήφθηκε μεταξύ των εξωτικών ''ειδών'' πολυτέλειας που εισήχθη στην ισπανική αυτοκρατορία.
Οι πρώτοι που κατάφεραν να εκτρέψουν καναρίνια στην Ισπανία, ήταν οι μοναχοί, και επειδή πουλούσαν μόνο τα αρσενικά, είχαν το μονοπώλιο για 100 χρόνια.Η πετυχημένη εκτροφή των μοναχών οφείλεται στην αφοσίωση των μελών των μοναστηριών της Ισπανίας διότι με αυτό τον τρόπο είχαν πρόσθετα έσοδα για τα μοναστήρια τους. Όσοι μιλούν για αυτή την ιστορία τονίζουν συνήθως τις εικόνες των μοναχών και τα όμορφα άσματα τους που ακούγονταν από τα τείχη των μοναστηριών και τα οποία αναμειγνύονταν με τα τραγούδια των πουλιών, σε ένα είδος συναυλίας η οποία περιείχε τόσο τα φυσικά όσο και τα θεία.
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι Ισπανοί είχαν προσπαθήσει να κρατήσουν το καναρίνι εντός συνόρων και μάλιστα με το να εξάγεται μόνο με βασιλικό διάταγμα. Ο λόγος ήταν ότι αυτά τα πουλιά αποτελούσαν πηγή εσόδων για το στέμμα και την κυβέρνηση.
Γύρω στο 1550 εμφανίστηκαν στην Ιταλία τα πρώτα καναρίνια. Δεν είναι ακριβώς γνωστό το πως έσπασε το μονοπώλιο. Σύμφωνα με μια εκδοχή ένα ισπανικό εμπορικό που πήγαινε στο Λιβόρνο ναυάγησε στις ακτές της Έλβας. Μερικά από τα πουλιά(αρσενικά-θηλυκά) που μετέφερε το πλοίο ζευγάρωσαν, όταν διέφυγαν στην στεριά της Ιταλίας. Οι Ιταλοί έπιασαν τα ωδικά πουλιά αυτής της διασταύρωσης, τα εξέθρεψαν και σε λίγο καιρό το καναρίνι εξαπλώθηκε σε όλη την Ιταλία και μετέπειτα και αλλού.
Μεγάλο μέρος της δουλειάς που έγινε πάνω στο ισπανικό Timbrado χάθηκε, λόγω του ισπανικού εμφυλίου πολέμου που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1930.
Το ισπανικό Timbrado άρχισε να αναπαράγεται πάλι από μια οργανωμένη ένωση εκτροφέων την δεκαετία του 1940 και του 1950 στην Ισπανία.
Στις αρχές του 20ου αιώνα Ισπανοί εκτροφείς άρχισαν να διασταυρώνουν τα πουλιά τους πάλι με το άγριο καναρίνι από τα Κανάρια Νησιά, προκειμένου να ανακτήσουν τα αρχικά χαρακτηριστικά της φωνής του ισπανικού Timbrado τα οποία χάθηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου.
Το Τimbrado εκτρέφεται για το τραγούδι του και όχι για το χρώμα του. Οι Ισπανοί εκτροφείς προσπάθησαν να αναπτύξουν ένα καναρίνι φωνής με πλούσιο, καθαρό, αρμονικό και δυνατό κελάηδισμα με πολλούς μεταλλικούς ήχους και πολλές στροφές στο ρεπερτόριο του, το οποίο αποτελείται από 12 νότες τις οποίες το Timbrado χρησιμοποιεί περιοδικά με γρήγορες εναλλαγές σε διαφορετικούς συνδυασμούς . Αν και το τραγούδι τους είναι δυνατό η φωνή τους δεν πρέπει να είναι ούτε τραχιά ούτε ιδιαίτερα διαπεραστική.
Το τραγούδι αυτού του θαυμάσιου καναρινιού με τη μεταλλική χροιά ταυτίζεται από τους Ισπανούς με τους ήχους από τις καστανιέτες. Οι μιμητικές ικανότητες του μικρόσωμου αυτού καναρινιού αποτελούν προσόν για ένα καλό Τmbrado, το οποίο θα είναι επινοητικό στους συνδυασμούς του ενώ αποτελούν μειονέκτημα για ένα κακό, όπου θα προσθέτει λάθος νότες ή ήχους που έχει μάθει στη λάθος στιγμή χαλώντας την αρμονία του τραγουδιού του. Τα Timbrado μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να τραγουδούν σκοπούς άλλων Timbrado αλλά και να τραγουδούν διαδοχικά με άλλα δημιουργώντας μια ομάδα που μπορεί να προσφέρει ασύγκριτα μελωδικά ακούσματα.
Μεσογειακού ταμπεραμέντου καναρίνι το Timbrado λοιπόν, ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα εκτροφέα γεγονός που κάνει στις μέρες μας όλο και περισσότερους να ασχολούνται με την εκτροφή και κατοχή του ως οικόσιτο.
Στις μέρες μας αποδεκτά χρώματα είναι το πράσινο, το κίτρινο, το άσπρο, το γρι, το κανελί και τα παρδαλά με βάση όλα τα παραπάνω. Οι κόκκινοι χρωματισμοί δεν είναι αποδεκτοί στη ράτσα Timbrado. Η ανθεκτικότητα σε εξωτερικούς χώρους με θερμοκρασίες που δεν πέφτουν πολύ κάτω από τους μηδέν βαθμούς κελσίου και η περιορισμένη φροντίδα που χρειάζονται είναι κάτι που τα Timbrado έχουν κληρονομήσει από τους αγρίους προγόνους, τους αρκεί να ζουν σε ευρύχωρα κλουβιά που θα τους επιτρέπουν να κινούνται. Την άνοιξη όταν οι μέρες αρχίσουν να μεγαλώνουν και η θερμοκρασία να ανεβαίνει θα αναδείξουν τα ένστικτα τους για αναπαραγωγή δίνοντας τον καλύτερο τους εαυτό στο μεγάλωμα των νεοσσών. Εξωτερικά διακρίνεται από το πλήρες φτέρωμα του το οποίο σφίγγετε καλά στο σώμα με σφιχτά φτερά που διπλώνουν μεταξύ τους ελαφρώς στις άκρες χωρίς να σγουραίνουν πουθενά. Το κεφάλι είναι μεσαίου μεγέθους το οποίο στηρίζεται σε σχετικά μακρύ λαιμό, σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα. Τα μάτια έχουν ζωηρό μαύρο, γκρι και καφετί χρώμα.. Το πολύ μεγάλο κεφάλι, με υπερβολικό φτέρωμα και τα κόκκινα μάτια, δείχνει την μη καθαρότητα της ράτσας. Το Σώμα έχει μορφή που λεπταίνει προς τις άκρες ερχόμενο σε αρμονία με το λαιμό και την ουρά, η οποία βρίσκεται σε ευθεία γραμμή με το σώμα μοιάζοντας αυτή του χελιδονιού. Τα πόδια είναι λεπτά και κοντά και στέκονται σε γωνία. Τα πόδια που στέκονται ευθεία δείχνουν την μη καθαρότητα της ράτσας.
Το χρώμα στα Timbrados εμφανίζεται ζωηρό και διαμορφώνεται από δύο χρωστικές ουσίες, τη μελανίνη και την έλλειψη χρώματος. Έτσι τα καναρίνια μπορεί να είναι πράσινα, γκρίζα, σκούρο καφέ, κίτρινα με σκούρο καφετί άσπρο ή κίτρινο. Επίσης παρατηρείται και η ανάμιξη των χρωμάτων μελανίνης και έλλειψης χρώματος στο φτέρωμά σε διαφορετικές αναλογίες. Τα πουλιά που παρουσιάζουν έλλειψη χρώματος με πορτοκαλί ή κόκκινο δεν είναι δεκτά.
Ως καναρίνι φωνής διαγωνιζόμενο βαθμολογείται σύμφωνα με τις παρακάτω κατηγορίες:
από 86 έως 100 βαθμούς πρώτη κατηγορία
από 71 έως 85 βαθμούς δεύτερη κατηγορία και
από 55 έως 70 βαθμούς τρίτη κατηγορία.
Υπάρχουν δυο τρόποι βαθμολόγησης της FOE και της FOCDE.
Τρεις είναι οι υποκατηγορίες της ράτσας Timbrado:
1.Τα "Classics", λέγονται κλασικά γιατί ήταν τα πουλιά που πρώτα αναγνωρίστηκαν ως η ράτσα ισπανικά τιμπράντο από την παγκόσμια ορνιθολογική ομοσπονδία (COM). Τα κλασσικά Timbrado έχουν το συνεχόμενο και μεγαλύτερο ρεπερτόριο.
2.Τα "Floreados" τραγουδούν περισσότερο τις μη συνεχόμενες νότες ("floreos",slow water...), λιγότερο τις ημι-συνεχόμενες (clucks, semicontinuos water...) και καθόλου τις συνεχόμενες νότες (timbres or rolled variations).
3.Τα "Intermediate" κάτι μεταξύ των "Classics" και "Floreados".
Φιλικά
kon.ts
EΛ.ΣY.TI FOP R-53
Ερασιτέχνης Εκτροφέας Καναρινιών Timbrado
ΠΟΛΛΉ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΠΡΑΒΟ ΦΙΛΕ ΜΟΥ .
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρεσε πολυ κατοπιστικο απλο και ενδιαφερον για τους φιλουςτων καναρινιων Τimbtado.! ! !
ΑπάντησηΔιαγραφήΩς ερασιτέχνης εκτροφέας καναρινιών ''Timbrado''και εγώ , αισθάνομαι την υποχρέωση να σας ευχαριστήσω για την απλή και κατατοπιστική ενημέρωσή σας. (Αν και άργησα λιγάκι να το βρώ και να το διαβάσω )
ΑπάντησηΔιαγραφή