Καλώς ήρθατε στο blog του Ισπανικού Καναρινιού Φωνής Timbrado.
Το blog ως σκοπό έχει να αναδείξει τη μοναδικότητα, τα χαρακτηριστικά και τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του
ισπανικού Timbrado και να βοηθήσει όλους τους φίλους που θέλουν να ασχοληθούν με αυτό το καταπληκτικό καναρίνι φωνής.
Σας ευχαριστώ για τον χρόνο παραμονής σας στο blog και ελπίζω να βρήκατε τα απαιτούμενα στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με το ξεχωριστό καναρίνι φωνής Timbrado.
Για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση σας επικοινωνήστε μαζί μου είτε μέσω email, είτε μέσω τηλεφώνου.

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Μέθοδοι και τεχνικές εκπαίδευσης του Timbrado

Το παρακάτω άρθρο έχει ως σκοπό να αναδείξει την ανάπτυξη του τραγουδιού του Timbrado και τις διάφορες μεθοδολογίες-τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε ευρύ επίπεδο για την εκπαίδευση του ισπανικού καναρινιού φωνής Timbrado.
Ως πηγές έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα site του διαδικτύου καθώς και προσωπικές γνώσεις που έχουν αποχτηθεί έπειτα από την ενασχόληση μου σχετικά με το αγαπημένο μας πουλί και μέσα από συζητήσεις με καλούς μου φίλους που μας συνδέει η αγάπη και το ενδιαφέρον για το ισπανικό καναρίνι φωνής Timbrado.

Μεγάλο ποσοστό ανθρώπων παραδέχεται ότι το κελάιδισμα του Timbrado είναι κάτι μαγικό. Το Timbrado είναι ένα καναρίνι φωνής με απίστευτα χαρακτηριστικά, ανθεκτικό, δυνατό, προσαρμόσιμο και υγιές. Μέσα στους δύο πρώτους μήνες της ζωής του, ο νεαρός τενόρος ξεκινά μια τραγουδιστική καριέρα η οποία μπορεί να διαρκέσει μια δεκαετία ή και περισσότερο.

Το πρώτο στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η γενετική. Το τραγούδι που εκφράζεται από τα αρσενικά πουλιά αρχίζει από τη γέννησή τους. Η σωματική διάπλαση τους λαμβάνει θέση με την γενικότερη ανάπτυξη του οργανισμού. Τα τραγούδια που ακούνε θα επηρεάσουν τα τραγούδια που θα τραγουδήσουν αργότερα. Αυτή η "λήψη" των τραγουδιών γίνεται ακουστικά, αλλά η πραγματική ακρόαση συμβαίνει στον εγκέφαλο.
Μια ορισμένη περιοχή του εγκεφάλου, το ''ανώτερο φωνητικό κέντρο'' γίνεται μεγαλύτερο, και η αύξηση αυτή συνεχίζεται έως ότου το πουλί είναι 7 - 8 μηνών,ίσως και παραπάνω. Η διεύρυνση αυτή γίνεται με την αύξηση της παραγωγής της τεστοστερόνης. Το μέγεθος αυτής της περιοχής του εγκεφάλου καθορίζει εάν το πουλί μπορεί να τραγουδήσει ένα ευρύ ή περιορισμένο ρεπερτόριο.

Το καναρίνι φωνής κληρονομεί τέσσερα (4) πολύ σημαντικά στοιχεία όσο αφορά το τραγούδι του:

1. Tην επιθυμία ή την προδιάθεση για να τραγουδήσει (ονομάζεται επίσης "ελευθερία του τραγουδιού").

2. Τα κληρονομικά προτερήματα που υπάρχουν γενικά στο αναπνευστικό σύστημα και από την λειτουργία του κάθε τμήματος αυτού δηλ.: το στόμα, τη γλώσσα τη σύριγγα, τις φωνητικές χορδές, το μυϊκό σύστημα που στηρίζει τις φωνητικές χορδές, οι πνεύμονες, οι αερόσακοι κλπ.

3. Τις νευρολογικές και ψυχολογικές συνιστώσες, συμπεριλαμβανομένων του ''ανώτερου φωνητικού κέντρου'' και την ικανότητα του πουλιού να μάθει να τραγουδάει το τραγούδι που ακούει από άλλα πουλιά (δασκάλους) δια μέσω της επανάληψης.

4. Ιδιαίτερα συστατικά μελωδίας (συγκεκριμένες περιόδους τραγουδιού, νότες, ρεπερτόριο) που είναι ξεχωριστά σε διαφορετικές γραμμές τραγουδιού.

Το Timbrado που θα συμμετέχει σε διαγωνισμούς έχει υποχρεωθεί σε αυστηρή προετοιμασία. Γενικώς το timbrado δεν είναι ένα πουλί που θα πρέπει να καλύπτεται ή να παραμένει στο σκοτάδι κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης του όπως το Waterslager. Μόνο όταν το νεαρό πουλί αναπτύξει το πλήρες τραγούδι του , μπορεί μέσα στο πλαίσιο προετοιμασίας να καλύπτεται και να ανοίγεται έτσι ώστε να αποδώσει τα μέγιστα στις συνθήκες του διαγωνισμού, όπως θα δούμε παρακάτω. Τα πουλιά πρέπει να συνηθίσουνε στην παρουσία του ανθρώπου, και πρέπει να τα πλησιάζουμε σταδιακά τόσο κοντά, όσο θα τα πλησιάσει ο κριτής κατά την διάρκεια του διαγωνισμού. Επίσης, μαθαίνουμε στα νεαρά πουλιά να τραγουδούν την στιγμή που έχουμε επιλέξει. Παρακάτω θα εξηγήσουμε τους τρόπους εκπαίδευσης.

Σε γενικές γραμμές ένας εκτροφέας για να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα πρέπει μεταξύ των άλλων να έχει στην διάθεση του και τα ακόλουθα:

Έναν άριστο δάσκαλο τραγουδιστή (επιρροή από το περιβάλλον)
Νεαρούς τραγουδιστές με κληρονομικά χαρίσματα : «προδιάθεση για τραγούδι».

Φυσικά υπάρχουν και τεχνικές εκπαίδευσης με cd ή ακόμα με καθόλου προτροπή-διδασκαλία μέσω cd ή δασκάλου,αλλά με τα μικρά πουλιά να αναπτύσουν μόνα τους τις γενετικές τους ικανότητες.
Οπωσδήποτε ο κάθε εκτροφέας ακολουθεί το δικό του σύστημα και εφαρμόζει τις μεθοδολογίες και τις τεχνικές εκείνες που κατά την άποψη του φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η διατροφή και η χορήγηση αυτής παίζει μεγάλο ρόλο στα καλύτερα αποτελέσματα που θέλουμε να πάρουμε από τα πουλιά που προετοιμάζουμε για έναν διαγωνισμό και για αυτό το λόγο επισημαίνεται στο παρόν άρθρο.
Χρειαζόμαστε μια ισορροπημένη διατροφή που παρέχει τις θρεπτικές ουσίες στις σωστές αναλογίες. Η διατροφή που χορηγούμε πρέπει να είναι ποιοτική και όχι ποσοτική. Η σύσταση της διατροφής αποτελεί ενεργητική ανάγκη του κάθε πουλιού και είναι ανάλογη με την ενέργεια που καταναλώνει. Τα παρακάτω στοιχεία είναι σε θέση να παρέχουν ενέργεια και πρέπει να περιέχονται στη σύσταση της διατροφής:

α.Υδατάνθρακες (συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων στην ζάχαρη στα φρούτα,κλπ.)

β. Πρωτεΐνες (στα αυγά, στα δημητριακά, στα μπισκότα, στους σπόρους, κλπ)

γ. Βιταμίνες (στα λαχανικά, στα φρούτα, σε ορισμένους σπόρους κλπ

δ. Ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, ιώδιο, στα θαλασσινά, στην σουπιά, στο γάλα και στα παράγωγα του κλπ.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να συνθέσουμε ένα μενού με ποικιλία συστατικών, το οποίο να είναι σε θέση να παρέχει στο πουλί όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή. Σίγουρα μία πρωτεΐνη ή μία βιταμίνη δεν αρκούν για να ‘’κρατήσουν’’ έναν οργανισμό στη ζωή. Τέλος το νερό που χορηγούμε στα πουλιά πρέπει να είναι φρέσκο.

Όταν φτάσει η στιγμή πρέπει να ξεχωρίσουμε τα αρσενικά από τα θηλυκά πουλιά. Η κατάλληλη εποχή είναι κατά το πλείστον μετά την πτερρόρεια.Ακριβώς σε αυτή την περίοδο, τα μικρά αρσενικά επιδεικνύουν τις ικανότητες τους στο τραγούδι. Ο εκτροφέας πρέπει να βρει τρόπο, ούτως ώστε τα μικρά αρσενικά να συγκεντρωθούν στο τραγούδι τους, αφού έχει ήδη τελειώσει ο καιρός του παιχνιδιού.
Θα πρέπει να τα χωρίσουμε εγκαίρως και να τα μεταφέρουμε σε ατομικά κλουβάκια, έτσι ώστε να περάσουμε στη φάση της εκπαίδευσης. Αυτό θα ενθαρρύνει τα νεαρά πουλιά να οριοθετήσουμε το χώρο του κλουβιού αυτού ως το δικό τους έδαφος, δική τους περιοχή. Όταν συμβεί αυτό, τα νεαρά Timbrado θα αρχίσουν να τραγουδούν ακόμα περισσότερο, προκειμένου να υπερασπιστούν το έδαφος τους από τα υπόλοιπα πουλιά που βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Η αύξηση αυτή θα ωθήσει τα πουλιά στο να προσπαθήσουν να τελειοποιήσουν το τραγούδι τους. Παρά το γεγονός ότι τα πουλιά έχουν εξασκήσει αρκετές ατελής παραλλαγές στο τραγούδι τους μέχρι αυτό το σημείο ως μέρος της μάθησης τους, η εδραίωση της δικής τους περιοχής θα τα προκαλέσει να αναπτύξουν και να κατασταλάξουν σταδιακά σε μια ενήλικη έκδοση του τραγουδιού τους.

Η σκόπιμη τοποθέτηση ενός ενήλικου Timbrado στα νεαρά πουλιά που εκπαιδεύονται ονομάζεται ''προγύμναση''.
Η εξάσκηση του τραγουδιού ενός νεαρού Timbrado και η ανάπτυξη του ''ανώτερου φωνητικού του κέντρου του εγκεφάλου'' συνεργάζονται άμεσα και απευθείας μεταξύ τους.
Καθώς το νεαρό Timbrado προσπαθεί να τραγουδήσει, μπορεί το ίδιο να ακούσει τον εαυτό του και αυτό επιτρέπει στον εγκέφαλο να αρχίσει μια διαδικασία ρύθμισης του τραγουδιού του. Αυτός ο κύκλος που δημιουργείται γύρω από το κελάιδισμα του(τραγουδώ-ακούω-προσαρμόζω) μπορεί να συμβεί και με την παρουσία ή ξεχωριστά από αυτή ενός άλλου ενήλικου αρσενικού πουλιού.
Εάν ένα ενήλικο αρσενικό Timbrado είναι τοποθετημένο κοντά στο υπό εκπαίδευση πουλί, τότε το νεαρό πουλί θα συμπεριλάβει το τραγούδι του ενήλικου επίσης στον κύκλο του πέρα από το δικό του. Αυτό επιτρέπει στους νεαρούς τραγουδιστές να προσαρμόσουν το τραγούδι τους όχι μόνο σύμφωνα με όσα τα ίδια ακούνε από το δικό τους τραγούδι, αλλά και σύμφωνα με το ρεπερτόριο του ενήλικου αρσενικού.

Τα νεαρά πουλιά όσο περισσότερο ασκούνται στο τραγούδι, κατά την διάρκεια της εφηβείας τους, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ρεπερτόριο του τραγουδιού τους, όταν αυτά ενηλικιωθούν.
Η εξάσκηση-εκπαίδευση είναι πάρα πολύ σημαντική, ένα καναρίνι φωνής όχι τόσο καλού επιπέδου θα βγει πρώτο αν έχει ασκηθεί πολύ καλά, ενώ ένα καναρίνι φωνής πρώτης τάξεως το οποίο δεν έχει ασκηθεί πολύ καλά, μπορεί να βγει τελευταίο.
Ένα καναρίνι που δεν τραγουδάει κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης, πολύ πιθανό είναι ότι δεν θα τραγουδήσει και κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.

EΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ (μετάφραση από άρθρο που βρίσκεται αναρτημένο στο http://www.timbrado.com/)

Aυτή είναι μια λεπτή φάση, γεμάτη μυστικά.Υπάρχουν δυο είδη εκπαίδευσης:

Ι. Η εκπαίδευση του πουλιού ώστε να κελαηδάει όταν τοποθετείται μπροστά σε κριτή, και
ΙΙ. Η εκπαίδευση του πουλιού ώστε να αποδώσει το καλύτερο κελάηδισμα που μπορεί.

Το πρώτο από αυτά είναι το πιο εύκολο. Τα πουλιά πρέπει να έχουν συνηθίσει να είναι σε σκοτεινό χώρο, έτσι ώστε όταν τοποθετηθούν μπροστά σε κριτή, ερεθισμένα από το φως να κελαηδούν.

Τα αρσενικά βγαίνουν από το μεγάλο κλουβί στο οποίο μπορούν να πετάξουν και τοποθετούνται σε ατομικά κλουβιά διαγωνισμών.

Πρέπει να παραμείνουν σε χώρο όχι καλά φωτισμένο ώστε να συνηθίσουν το σκοτάδι. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με την τοποθέτηση πολύ χαμηλού φωτισμού στο δωμάτιο όπου βρίσκονται, είτε με την τοποθέτηση σκούρας κουρτίνας μπροστά από τα κλουβιά.

Αρκετές φορές την ημέρα τα πουλιά πρέπει να μεταφέρονται ένα ένα ή σε ομάδες των 4, σε χώρο ο οποίος είναι πιο φωτισμένος για να ακουστεί το τραγούδι τους και να σχηματίσουν ανάλογα τη φωνής τους ακούγοντας αυτά που έχουν καλύτερο ή παρόμοιο κελάηδισμα. Εάν χρησιμοποιείται κουρτίνα για να περιοριστεί το φως, είναι αρκετό να τραβηχτεί η κουρτίνα.

Μία ή δυο εβδομάδες πριν από τον διαγωνισμό, έχουμε ρυθμίσει τις ομάδες μας και έχουμε επιλέξει τα πουλιά που θα διαγωνιστούν ατομικά. Εάν δεν το έχουμε κάνει ακόμη, θα βάλουμε τα κλουβιά στη βαλίτσα μεταφοράς ώστε τα καναρίνια να συνηθίσουν να βρίσκονται σε αυτό το χώρο.

Είναι απαραίτητο να βγαίνουν τα ατομικά κλουβιά αρκετές φορές την ημέρα ώστε τα καναρίνια να συνηθίσουν να κελαηδάνε όταν έρχονται στο φως. Είναι απαραίτητο να τοποθετούνται σε διαφορετικά δωμάτια του σπιτιού καθώς και σε διαφορετικές θέσεις στο χώρο του δωματίου. Είναι προτιμότερο να τα πηγαίνετε σε άλλες τοποθεσίες με το αυτοκίνητο, και να τα βγάζετε όταν φτάνετε, ώστε να βλέπουν νέες τοποθεσίες και να αποτυπώσουν τους θορύβους και τις κινήσεις του αυτοκινήτου ως φυσικές και τέλος, αποδεικνύεται ότι είναι χρήσιμη η κατασκευή μιας καμπίνας, παρόμοια με αυτές που χρησιμοποιούνται στους διαγωνισμούς, έτσι ώστε όταν τοποθετηθούν στην καμπίνα μπροστά από τον κριτή να νομίζουν ότι βρίσκονται σε οικείο περιβάλλον και να κελαηδήσουν.

Η απόδοση του καλύτερου κελαηδίσματος από το πουλί είναι πιο δύσκολη. Χρησιμοποιούνται, βασικά, τρεις τεχνικές, οι οποίες αναφέρονται παρακάτω σε σειρά αποτελεσματικότητας, σύμφωνα πάντα με τα δικά μου κριτήρια.

1. Εκπαίδευση με απομόνωση σε οικογένειες.
Τα νεαρά πουλιά χωρίζονται από τους γονείς οι οποίοι μεταφέρονται σε άλλο μέρος. Τα νεαρά πουλιά τοποθετούνται ομαδικά σε μεγάλα κλουβιά. Ομαδοποιούνται είτε κατά οικογένεια είτε κατά ομοιότητα κελαηδίσματος στο ίδιο οριζόντιο επίπεδο. Ακούνε μουσική, ώστε το τραγούδι της κάθε ομάδας να εξελιχθεί ανεξάρτητα από τις άλλες. Με αυτή τη τεχνική τα πουλιά , μη έχοντας το παράδειγμα του πατέρα, βγάζουν δικούς τους ήχους, φτιάχνουν τις δικές τους παραλλαγές στο ρυθμική μελωδία στην οποία αισθάνονται πιο ικανά και σε αυτά τις μελωδίες θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθούν.

2. Εκπαίδευση με τους γονείς ή με δασκάλους.
Αυτοί που υποστηρίζουν αυτή τη τεχνική, υποθέτουν ότι αφού ο πατέρας κελαηδάει καλά, τότε και ο γιος θα έχει παρόμοιες ικανότητες κελαηδήματος και θα μπορεί να μιμηθεί σωστά το κελάηδισμα του πατέρα ή και να το βελτιώσει ακόμα. Χρησιμοποιούνται επίσης δάσκαλοι οι οποίοι εκτελούν καλά ρυθμικές περιόδους τραγουδιού, ώστε να εμπλουτίσουν το ρεπερτόριο και την εκτέλεση του κελαηδίσματος από τους νεαρούς μαθητές.

3. Εκπαίδευση με κασέτες ή δίσκους (cd).
Αυτοί που υποστηρίζουν αυτή τη τεχνική, η οποία έχει επιτυχία στους εκτροφείς άγριων πουλιών, υποβάλλουν τα πουλιά σε εντατικές περιόδους ακούσματος κασέτας με καλό κελάηδισμα μέχρι να το μάθουν. Το μειονέκτημα είναι ότι δεν βγάζουν από το πουλί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. αλλά αποκτούν πουλιά «πλήρους τραγουδιού», επειδή τα πουλιά μαθαίνουν να εκτελούν όλες τις περιόδους τραγουδιού που ακούνε και, χωρίς να αριστεύουν, παίρνουν καλό σκορ.

ΙΙ.ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΕΛΑΗΔΙΣΜΑΤΟΣ

Αφού επιτευχθεί τα πουλιά να κελαηδάνε μόλις έρχονται στο φως, καθώς και η εκτέλεση ενός καλού τραγουδιού (χωρίς δάσκαλο ή μαγνητοφωνήσεις), οι εκτροφείς έχουν ακόμα ένα δύσκολο έργο: να τα πάνε στους διαγωνισμούς στις καλύτερες συνθήκες.

Το κελάηδισμα του καναρινιού δεν είναι κάτι στατικό, αλλά μεταβάλλεται ειδικά τους πρώτους μήνες. Τώρα πρέπει να συγχρονιστεί η καλύτερη στιγμή του κελαηδίσματος τους με αυτή στους διαγωνισμούς.

Η εξέλιξη του κελαηδίσματος του καναρινιού μπορεί να χωριστεί σε τρεις φάσεις

1. Υποκελάηδισμα
Είναι ένα φτωχό και συγχυσμένο κελάηδημα το οποίο παράγεται τους πρώτους μήνες πριν αποκτήσουν ένα καθαρό κελάηδισμα.

2. Πλαστικό κελάηδισμα
Είναι μια πιο ξεκάθαρη φάση κατά την οποία το πουλί, με μεγαλύτερες πλέον ικανότητες στο κελάηδισμα, εκτελεί τραγούδι με μεγαλύτερη ποικιλία και καθαρότητα. Ονομάζεται "πλαστικό" τραγούδι επειδή η δομή του ποικίλλει.

3. Πλήρες κελάηδισμα
Κελάηδισμα ενήλικου πουλιού το οποίο έχει μεγαλύτερη ποιότητα και ποσότητα ρυθμικών περιόδων και το οποίο συνεχίζει μέχρι την εποχή της πτερρόπειας κατά την οποία το πουλί ξεκινάει ξανά μια φάση πλαστικού κελαηδίσματος.

Ανακεφαλαιώνοντας, η ποιότητα του κελαηδίσματος όσον αφορά την ποικιλία και την ηρεμία κατά την εκτέλεσή του έχει αυξητική τάση με κορύφωση το τέλος του πλαστικού κελαηδίσματος, και τότε στο ενήλικο καναρίνι που βρίσκεται σε θέρμη παρατηρείται μια ύφεση.

Υπάρχουν τεχνικές και κόλπα με τα οποία μπορούμε να καθοδηγήσουμε την εξέλιξη του πλαστικού κελαηδίσματος μέχρι το πλήρες κελάηδισμα ώστε η καμπύλη του κελαηδίσματος να φτάσει στο μέγιστο επίπεδο. Αυτές οι τεχνικές μπορούν να χωριστούν σε δυο κατηγορίες: τεχνικές για τον εμπλουτισμό του κελαηδίσματος και τεχνικές για περιορισμό της καθοδικής πορείας του κελαηδίσματος.

Τεχνικές για τον εμπλουτισμό του κελαηδίσματος

α. Τα πουλιά πρέπει να έχουν φως. Είναι συνηθισμένο λάθος να τα κλείνουμε σε σκοτάδι για περισσότερο από όσο χρειάζεται για να διασφαλιστεί ότι θα κελαηδήσουν όταν κρίνονται, γιατί η έλλειψη φωτός παρεμποδίζει το κελάηδισμα και ως εκ τούτου την περαιτέρω ανάπτυξή του.

β. Πλούσια διατροφή. Μια μικρή ποσότητα αυγού με τριμμένο ψωμί τα ωθεί να κελαηδήσουν. Το ίδιο γίνεται με το μαρούλι το μήλο και την ποικιλία σπόρων. Φυσικά, και οι βιταμίνες ευνοούν το κελάηδισμα του πουλιού αλλά πολλοί είναι αντίθετοι με τις βιταμίνες επειδή φοβούνται ότι τα πουλιά μπαίνουν γρήγορα σε περίοδο θέρμης . Για την αποφυγή αυτού του προβλήματος κάποιοι ερασιτέχνες τους δίνουν συμπλέγματα βιταμινών τα οποία δεν περιέχουν βιταμίνη Ε, η οποία ευνοεί την αναπαραγωγική συμπεριφορά.

γ. Η απομόνωσή τους σε ατομικά κλουβιά νωρίτερα από το κανονικό σημαίνει ότι επιταχύνεται η εισαγωγή τους στη φάση του πλαστικού κελαηδίσματος. Αυτό όμως εσωκλείει τον κίνδυνο ότι αν δεν έχουν αναπτύξει τις ικανότητές τους για κελάηδισμα, αναπτύσσουν φτωχό κελάηδισμα με ελαττωματικά γυρίσματα.

δ. Με την απομόνωση ομάδων πουλιών από άλλες ήδη σχηματισμένες ομάδες, εξασφαλίζεται ότι το κελάηδισμα των πουλιών δεν θα παρεμποδιστεί από το κελάηδισμα άλλων ομάδων και η ανάπτυξη και ο εμπλουτισμός του κελαηδίσματος τους δεν θα παρεμποδιστεί.

ε. Πρέπει να απομονώνεται το πουλί το οποίο κάνει εύκολα γυρίσματα τα οποία δεν είναι ικανοποιητικά, έτσι ώστε τα υπόλοιπα πουλιά να μην αντιγράψουν αυτά τα εύκολα γυρίσματα.

στ.Όταν τα πουλιά τοποθετούνται σε κλουβιά το ένα πάνω στο άλλο, όπως στους διαγωνισμούς, τα πουλιά που βρίσκονται στα χαμηλότερα κλουβιά ίσως να εμποδίζονται από το κελάηδισμα των πουλιών που βρίσκονται πιο ψηλά. Η τοποθέτηση του πουλιού ψηλότερα θα το ωθήσει να κελαηδήσει.

Τεχνικές για περιορισμό της καθοδικής πορείας του κελαηδίσματος

α. Αν ένα πουλί κελαηδάει πολύ σκληρά, η τοποθέτηση των ράβδων σε ψηλότερο σημείο στο κλουβί θα το πιέσουν να υιοθετήσει πιο οριζόντια θέση, η οποία προκαλεί πιο ομαλό κελάηδισμα.

β. Η ποσότητα σπόρων ελαιοκράμβης στο μείγμα σπόρων μπορεί να αυξηθεί. Ο σπόρος ελαιοκράμβης προκαλεί καθυστέρηση στην σεξουαλική ωρίμανση του πουλιού κατά την οποία μειώνεται ο τόνος του κελαηδίσματος.

γ. Ο περιορισμός του φωτός περιορίζει την ανάπτυξη του τραγουδιού και την σεξουαλική ωρίμανση του καναρινιού.

δ. Η τοποθέτηση μιας σχάρας στον πάτο του κλουβιού διαγωνισμού θα ωθήσει το πουλί στην υιοθέτηση μεγαλύτερου ύψους και δεν θα τραγουδάει από τον πάτο του κλουβιού. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι το καναρίνι δεν θα βρίσκεται στον πάτο του κλουβιού αναζητώντας τροφή αντί να τραδουδάει την στιγμή που κρίνεται.

ε. Το μπάνιο επίσης έως έναν βαθμό ηρεμεί το πουλί .
(Τέλος μετάφρασης προαναφερομένου άρθρου)

Πιστεύω ότι όσο και να διαβάσει κάποιος για το πουλί που όλοι αγαπάμε, το ισπανικό Timbrado, πάντα θα υπάρχουν τα περιθώρια εκείνα που θα μας επιτρέπουν να ανακαλύπτουμε νέα δεδομένα, είτε μέσω εμπειριών είτε μέσω νέων ανακαλύψεων από τους πιο έμπειρους εκτροφείς ανά τον κόσμο.
Το θέμα είναι ότι πρόκειται για ένα καναρίνι φωνής με εκπληκτικά χαρακτηριστικά και ικανότητες!!
_________________
Φιλικά
kon.ts
EΛ.ΣY.TI FOP R-53
Ερασιτέχνης Εκτροφέας Καναρινιών Timbrado

Νότες Timbrado

Βασικός στόχος είναι να κατανοήσουμε το τραγούδι του Timbrado και να είμαστε σε θέση να το εκτιμήσουμε!!
Απαιτείται μεγάλη πείρα και συνεχή απασχόληση γύρω από τον τομέα αυτό.
Το κάθε πουλί έχει το δικό του τραγούδι και η κάθε μελωδία έχει το δικό της ειδικό χαρακτήρα, δίνοντας ένα χαρακτηριστικό προσωπικό αποτύπωμα στη φωνή του κάθε ισπανικού Timbrado.
Όσο πιο πολύ εξασκηθούμε ακουστικά στις νότες του Timbrado, τόσο περισσότερο θα μπορούμε να αναγνωρίζουμε τις λεγόμενες θετικές και αρνητικές φωνές των πουλιών μας.
Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να επιλέξουμε πιο εύκολα τα πουλιά εκείνα που θα επιλέξουμε να εκπαιδεύσουμε και να κατεβάσουμε σε ένα διαγωνισμό.

Η Περιοδεία του τραγουδιού ενός Timbrado

Παρακάτω περιλαμβάνονται οι νότες που τραγουδάει το καναρίνι timbrado και πως αυτές βαθμολογούνται βάση της FOCDE και της FOE.

FOE - Federacion Ornitologica Espanola
FOCDE - Federacion Ornitologica Cultural Deportiva Espanola


LIST OF EFFECTIVE JUDGMENT IN F.o.c.d.e. And C.o.m.

POSITIVE TURNS (Θετικοί Ηχοι)


Timbres up to 3 points (9)

Rolled Variations up to 6 points -18-

Water timbre up to 3 points (9)

Bell up to 3 points (9)

Floreos up to 9 points (27)

Floreos Slow up to 9 points (27)

Bell up to 3 points (9)

Cloqueos up to 6 points -18-

Castanets up to 3 points (9)

Joint Variations up to 9 points (27)

Slow Water up to 6 points -18-
Semiligada Water up to 3 points (9)

Printing up to 3 points

NEGATIVE TURNS (Αρνητικοί Ήχοι)


Rascada up to 3 points

Estridencias up to 3 points

Nasalidad up to 3 points

FOCDE Κατηγοριοποίηση των πουλιών:

1st Class 90 to 100 points
2nd Class 82 to 89 points
3rd Class 70 to 81 points
Insufficient up to 69 points

LIST OF EFFECTIVE JUDGMENT IN F.o.e., F.o.r.c. And F.o.c.c.e.

POSITIVE TURNS (Θετικοί Ήχοι)


Metallic timbre up to 9 points

Intermediate timbre up to 6 points

Deep timbre up to 13 points

Beaten note up to 6 points

Cascabeleo up to 12 points

Cloqueos up to 16 points

Castanet up to 9 points

Chau Chau up to 6 points

Piau Piau up to 6 points

Floreos of adornment up to 18 points

Bell up to 6 points

Pairs up to 14 points

Printing 1 point


NEGATIVE TURNS (Αρνητικοί Ήχοι)


Rascadas up to 3 points

Estridencias up to 3 points

Nasalidad up to 3 points

FOE Κατηγοριοποίηση των πουλιών:

1st Class 86 to 100 points
2nd Class 71 to 85 points
3rd Class 55 to 70 points
Insufficient up to 54 points

Οι 100 βαθμοί είναι το μέγιστο πού ένας κριτής μπορεί να δώσει.Από το 70 για τη FOCDE και 54 αντίστοιχα για τη FOE και κάτω, το πουλί θεωρείται ανεπαρκές.


ΟΙ ΝΟΤΕΣ ΤΟΥ TIMBRADO ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

FOCDE Timbre and FOE Timbre Metalico
Ταξινομείται ως μια περιοδεία της συνεχούς εκπομπής ρυθμού, το οποίο σημαίνει ότι τραγουδιέται από το πουλί σε περισσότερους από 10 παλμούς ανά δευτερόλεπτο, ταχύτερα από ότι το ανθρώπινο αυτί μπορεί να ξεχωρίσει. Πρόκειται για μια περιοδεία του μεταλλικού ήχου ή ηχοχρώματος (μεταλλική αντήχηση). Έχει μια περιορισμένη φωνητική συχνότητα που αποτελείται από το σύμφωνο "R" και το φωνήεν «Ι». Φωνητικά προφέρεται: «riririririririririri". Η νότα παίρνει το όνομα της από την ισπανική λέξη για το παλαιομοδίτικο μεταλλικό κουδούνι της πόρτας.

FOCDE Variaciones Rodadas, FOE Timbre Intermedio and Timbre Profundo
Χαρακτηρίζεται πάλι ως μια περιοδεία της συνεχούς εκπομπής ρυθμού. Πρόκειται για μια περιοδεία σε ουδέτερο τόνο ή κοίλο ηχόχρωμα της μεταλλικής φωνής. Έχει μια περιορισμένη φωνητική συχνότητα που αποτελείται από το σύμφωνο "R" και τα φωνήεντα "Ε", "O", "U", και ότι οι συνδυασμοί «ΕΙ» και «OU».
Φωνητικά μπορεί να προφέρεται: "rerere", "rororo", "rururu", "reireirei", ή " rourourou ". Οι επικριτές του Timbrado ισχυρίζονται ότι εξαιρώντας το μεταλλικό στοιχείο, το άκουσμα της νότας αυτής, κάνει το τραγούδι του timbrado να μοιάζει αρκετά με αυτό του καναρινιού Roller, αν βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό μέσα στο ρεπερτόριο του.

FOCDE Timbre de Agua and FOE Nota Batida
Αυτό η νότα ταξινομείται ως μια περιοδεία της ημισυνεχούς εκπομπής ρυθμού, κάτι που σημαίνει ότι η συγκεκριμένη νότα τραγουδιέται από το Timbrado μεταξύ 5 και 9 παλμών ανά δευτερόλεπτο, και μπορεί να διακριθεί από το ανθρώπινο αυτί. Για τη FOCDE αυτή είναι μια υδαρής ηχητική χροιά ενώ η FOE θα επιμένει ότι έχει ελαφρά τονισμένη υδαρή χροιά. Έχει μια περιορισμένη φωνητική συχνότητα που αποτελείται από τα σύμφωνα "BL" και ενίοτε "S" και το φωνήεν «Ι». Φωνητικά, μπορεί να προφέρεται: «BLI-BLI-BLI" και ενίοτε "BLIS-BLIS-BLIS". Και εδώ οι επικριτές προειδοποιούν ότι όλες οι περιοδείες με υδατικό τόνο μπορεί να προκαλέσει το τραγούδι του timbrado να είναι πάρα πολύ σαν αυτό του καναρινιού Waterslager, εάν η νότα βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό μέσα στο ρεπερτόριο του.

FOCDE and FOE Cascabel
H Cascabel χαρακτηρίζεται ως μια περιοδεία του ημισυνεχούς ρυθμού. Πρόκειται για μια περιοδεία της μεταλλικής χροιάς ή του μεταλλικού ηχόχρωματος. Έχει μια περιορισμένη φωνητική συχνότητα που αποτελείται από τα σύμφωνα "L" και "Ν" και το φωνήεν «Ι» και προφέρεται "lin-lin-lin". Το όνομά του προέρχεται από την ισπανική λέξη για τα καμπανάκια του έλκηθρου, ή τα κουδουνάκια των Χριστουγέννων, και θα πρέπει να ακούγεται σαν το άκουσμα από το καμπανάκι το οποίο χτυπάει ζωηρά.

FOCDE Floreos and FOE Floreos de Adorno (in part)
Η FOCDE Floreos και ένα μέρος της FOE Floreos de Adorno ταξινομούνται ως περιοδεία ημισυνεχών ρυθμών. Κάτω από αυτό το πρίσμα είναι μεταλλική χροιά ή κοίλο ηχόχρωμα αυτής. Έχουν απεριόριστη φωνητική συχνότητα και κάθε σύμφωνο ή φωνήεν που δεν θα τις οδηγούσε σε μια άλλη κατηγορία περιοδειών είναι αποδεκτό. Ένα τυπικό φωνητικό παράδειγμα είναι: «tui-tui-tui". Το όνομα προέρχεται από τις ισπανικές λέξεις για μια μουσική άνθηση ή τυμπανοκρουσίες.

FOCDE Agua Semiligada and FOE Floreos de Adorno (in part)
Η FOCDE Agua Semiligada, h οποία αντιστοιχεί στην Floreo Adorno της FOE, έχει χαρακτηριστεί ως μια περιοδεία της ημισυνεχούς εκπομπής ρυθμού. Η περιοδεία αυτή αποτελείται από ένα υδαρό ηχόχρωμα, αν και η FOE προτιμάει να το περιγράφει ως ένα floreo με μια μικρή υδάτινη προφορά. Η περιοδεία αυτή είναι περιορισμένης φωνητικής συχνότητας και αποτελείται από τα σύμφωνα "BL", "GL", "VL", και μερικές φορές καταλήγουν σε "D", και τα φωνήεντα "A", "O", "U" και προφέρεται: ''bla-bla-bla''"blo-blo-blo», «blu-blu-Blu", "blad-blad-blad», «Glo-Glo-Glo", "Vlo-Vlo-Vlo", κλπ.

FOCDE Agua Lenta and FOE Floreos de Adorno (in part)
Η FOCDE Agua Lenta, οι οποίες αντιστοιχεί στη Floreo Adorno της FOE, έχει χαρακτηριστεί ως μια περιοδεία της ασυνεχής εκπομπής ρυθμού, το οποίο σημαίνει ότι η νότα τραγουδιέται με χαμηλότερους από 5 παλμούς ανά δευτερόλεπτο και επομένως, διακρίνεται εύκολα από τον ανθρώπινο αυτί. Η περιοδεία αποτελείται ένα από υδαρή ηχόχρωμα, μολονότι, και πάλι σε αυτή την περίπτωση, ο FOE θα προτιμούσε να το περιγράφουν ως ως ένα floreo με μια ελαφρή υδάτινο τόνο. Η περιοδεία αυτή είναι περιορισμένης φωνητικής συχνότητας που αποτελείται από τα σύμφωνα "BL", "GL", "VL", και μερικές φορές καταλήγουν σε "D" ή "Β", και τα φωνήεντα "A", "O", "U", μερικές φορές σε συνδυασμό με το "I", και προφέρεται: ''blob, blob, blob'', "blou, blou," blou, "bloui, bloui, bloui", "glub, glub, glub'', κλπ. Το όνομά της σημαίνει αργά τρεχούμενο νερό.

FOCDE Floreos Lentos (in part) and FOE Floreos de Adorno (in part)Η περιοδεία αυτή έχει ταξινομηθεί ως ασυνεχής εκπομπή ρυθμού. Κάτω από αυτό το πρίσμα είναι μεταλλική χροιά ή κοίλο ηχόχρωμα αυτής. Είναι απεριόριστης φωνητικής συχνότητας και κάθε σύμφωνο ή φωνήεν ότι δεν την τοποθετεί σε κάποια άλλη κατηγορία περιοδείας είναι αποδεκτή. Τυπικά φωνητικά παραδείγματα είναι: '' Lu lu lu'', ''tuii, tuii, tuii'', ''tuio, tuio, tuio'', ''fliorio, fliorio, fliorio'', ''ta-a, ta-a, ta-a'', ''do-oili, do-oili, do-oili'', ''cueli, cueli, cueli'' κλπ. Το όνομα προέρχεται από τις ισπανικές λέξεις για μια αργή μουσική άνθηση ή τυμπανοκρουσίες.

FOCDE Floreos Lentos (in part) and FOE Chiau-Chiau and Piau-Piau
Αυτές οι περιοδείες είναι ταξινομημένες ως ασυνεχής στις εκπομπές του ρυθμού. είναι μεταλλική χροιά ή κοίλο ηχόχρωμα αυτής Έχουν περιορισμένη φωνητική συχνότητα που αποτελείται από τα σύμφωνα "CH" ή "P" και η ομάδα φωνήεν ''IAU" και εκφράζονται φωνητικά ως: "chiau, chiau, chiau" και "Piau, Piau, Piau" αντίστοιχα.

FOCDE and FOE Campana
Πρόκειται για περιοδείες ασυνεχούς ρυθμούκαι είναι σταθερά στο μεταλλικό φάσμα αντήχησης. Είναι μια περιορισμένη φωνητική συχνότητα και η κατάληξή της η οποία πρέπει να αποτελείται από τα σύμφωνα "Ν", "NK", ''NG'' με σκοπό να ''ακουστεί'' ένας μεταλλικός χτύπος της καμπάνας. Τυπικό φωνητικά παραδείγματα είναι: ''tan, tan, tan''", tlan, tlan, tlan'', "tlonk, tlonk, tlonk", "tonk, tonk, tonk", " tang, tang, tang". Υπάρχει επίσης μια εξειδικευμένη Campana που ονομάζεται "ήχος καμπάνας εκκλησίας" και ακούγεται ως: ''ti-long, ti-long, ti-long''. Το όνομα προέρχεται από την ισπανική λέξη για τη καμπάνα.


FOCDE and FOE Cloqueos
Αυτή η περιοδεία μπορεί να εκπέμπεται σε ημισυνεχής ή ασυνεχής ρυθμούς και βρίσκεται μέσα στην ακτίνα της κοιλότητας της μεταλλικής φωνής. Είναι περιορισμένης φωνητικής συχνότητας και αποτελείται από τα σύμφωνα «CL» και «Κ» και τα φωνήεντα "O" και "U". Τυπικά φωνητικά παραδείγματα είναι: ''clo-clo-clo'',''clok-clok-clok'', ''clu-clu-clu'', ''cluk-cluk-cluk'' or ''clo, clo, clo'' κλπ. Το όνομα προέρχεται από την ισπανική λέξη ''cluck'' για το «τιτίβισμα» του θηλυκού που έχει ζευγαρώσει ή της μητέρας στη φωλιά.

FOCDE and FOE Castanuelas
Η περιοδεία αυτή εκπέμπεται σε ημισυνεχείς ρυθμούς και βρίσκεται μέσα στην ακτίνα της κοιλότητας της μεταλλικής φωνής. Είναι περιορισμένης φωνητικής συχνότητας και αποτελείται από τα σύμφωνα «CL» και «Κ» και το φωνήεν "Α" και εκφράζεται φωνητικά: ''cla-cla-cla''''clak-clak-clak'' Το όνομα προέρχεται από το ισπανική λέξη για καστανιέτες. Κάποιοι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι αυτό είναι μια ποικιλία του Cloqueos.

FOCDE Variaciones Conjuntas and FOE Duos
Ο όρος προέρχεται από την ισπανική λέξη που σημαίνει "ντουέτο". Αυτή η περιοδεία είναι στην πραγματικότητα η ταυτόχρονη παροχή δύο ή περισσότερων ρυθμών από αυτούς που περιγράφονται παραπάνω. Μπορεί να εκτελεστεί με ποικιλία ρυθμών και συνδιασμών.

Ως Αρνητικές νότες εκλαμβάνονται τα εξής:

1.''Γδαρσίματα'' (Scratches)
Οι ήχοι του γδαρσίματος είναι ένα ελάττωμα που γενικά εκδηλώνεται στις συνεχής περιοδείες του ρυθμού, καθώς και σε ορισμένους τύπους του floreos. Είναι μια συνέπεια του πιεσμένου ήχου του συμφώνου "R" πάνω από το φωνήεν, με αποτέλεσμα ένα πολύ δυσάρεστο ήχο για τα αυτιά μας. Όπως και στις άλλες αρνητικές περιοδείες η ποινή θα πρέπει να αξιολογείται ανάλογα με τη σοβαρότητα του ελαττώματος και για το πόσο αυτή η αρνητική περιοδεία επηρεάζει αρνητικά το υπόλοιπο του συνόλου του τραγουδιού του πουλιού.

2.Διαπεράστικότητα (Stridence)
Η διαπεραστικότητα είναι ένα ελάττωμα που αποτελείται από μια ξαφνική και απότομη ανύψωση του τόνου ή της έντασης των ήχων σε μια τραγουδιστική περιοδεία, που παράγει ήχο υψηλής που χαλάει τη μουσικότητα του τραγουδιού.

3. Δομή Φωνής(Νasality)
O ρινικός ήχος είναι ένα ελάττωμα που αποτελείται από την παραγωγή ατελούς φωνής παρόμοια με αυτή που εκπέμπεται από ένα πουλί που πάσχει από μια αναπνευστική ασθένεια. Αυτός είναι ο λόγος για αυτό τον όρο (nasality). Παράγεται όταν υπάρχει ανεπαρκής δομή στα φωνήεντα που παρεμβαίνουν στη φωνητική συχνότητα της περιοδείας, είτε λόγω της έντονης παρουσίας ορισμένων συμφώνων (για παράδειγμα, "G"), και λόγω της ακουστικότητας του, καταλήγει σε αυτό το ελάττωμα. Επίσης, αυτοί οι ήχοι ενδέχεται να προκλήθηκαν όπως αναγράφηκε από αναπνευστικά προβλήματα στο πουλί.
Κάποιοι βαθμοί επίσης δίδονται από τους κριτές όσο αφορά τη γενική εντύπωση του πουλιού(Impression) και την αρμονία της μελωδίας του (Harmony).
Mε αυτό τον τρόπο τα Timbrado κατατάσσονται σε κατηγορίες.
_________________
Φιλικά
kon.ts
EΛ.ΣY.TI FOP R-53
Ερασιτέχνης Εκτροφέας Καναρινιών Timbrado

ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΝΑΡΙΝΙΩΝ

Όπως η πλειονότητα των πτηνών σε άγρια κατάσταση, έτσι και το καναρίνι είναι από τη φύση του ένα μονογαμικό ζώο. Η επιλογή του συντρόφου του αρχίζει περίπου στα μέσα Φεβρουαρίου και το ζευγάρι θα συνεχίσει μαζί μέχρι το τέλος της εποχής της αναπαραγωγικής περιόδου εκτός αν κάποιο ''ατύχημα'' τα χωρίσει.

Αντίθετα, το οικόσιτο καναρίνι πρέπει να ακολουθήσει ορισμένες επιθυμίες ή ''ανάγκες'' του ιδιοκτήτη του και λαμβάνοντας υπόψη τον παράγοντα αυτό, το θέμα του ζευγαρώματος μπορεί να προσεγγιστεί από διαφορετικές οπτικές γωνίες όσο αφορά τη ''μονογαμία'' ή τη ''πολυγαμία''.

ΜΟΝΟΓΑΜΙΑ

Μονογαμία είναι η κλασική μέθοδος εκτροφής καναρινιών, στην ουσία, είναι να βάλουμε σε ένα κλουβί για αναπαραγωγή ένα αρσενικό και ένα θηλυκό και να τα αφήσουμε μαζί μέχρι να ολοκληρωθεί ολόκληρος ο κύκλος της αναπαραγωγής.

Η μονογαμία αναφέρεται σε μια κοινωνική ρύθμιση διαβίωσης αρσενικού και του θηλυκού (π.χ., κοινή χρήση μιας περιοχής, συνεργασία στην απόκτηση των βασικών πόρων όπως τα τρόφιμα,κλπ) Τα μονογαμικά ζευγάρια των πτηνών είναι όχι πάντα σεξουαλικά αποκλειστικά. Στα πτηνά, η τμηματική μονογαμία συχνά σημαίνει ότι ένα πουλί θα έχει έναν διαφορετικό, αλλά αποκλειστικό, αναπαραγαγωγής σύντροφο κάθε εποχή ζευγαρώματος.

Αρχικά το εγχείρημα φαίνεται απλό και συνηθισμένο ως μέθοδος αναπαραγωγής των εν λόγω πτηνών σε αιχμαλωσία, αλλά στην πράξη,δημιουργούνται ορισμένα προβλήματα και ακριβώς αυτά είναι που πρέπει να αποτρέψουμε σύμφωνα με την εμπειρία,τις δεξιότητες και τις γνώσεις γύρω από το οικόσιτο καναρίνι.

Όταν τα δύο μέλη του ζευγαριού μας είναι νεαρά πουλιά ή είναι πουλιά από άλλον εκτροφέα που έχουν ενταχθεί στο εκτροφείο μας ή πουλιά που δεν έχουν ξαναζευγαρώσει στο παρελθόν, πρέπει πρώτιστα να παρατηρήσουμε προσεκτικά τη συμπεριφορά και των δύο, προκειμένου να μάθουμε τον χαρακτήρα τους, τις ιδιορρυθμίες τους έτσι ώστε να προλάβουμε τυχόν επιπλοκές.

Αν διαπιστώσουμε πχ ότι το αρσενικό είναι ένα πουλί πολύ νευρικό ή πολύ πυρωμένο, που καταστρέφει συνεχώς τη φωλιά, επειδή προσπαθεί να γονιμοποιεί συνεχώς,συνιστάται ιδιαίτερα ότι όταν βλέπετε το τρίτο αυγό στη φωλιά, το αρσενικό να χωρίζεται από το θηλυκό σε ατομικό κλουβάκι έως την ημερομηνία κατά την οποία τα παιδιά τους είναι πέντε έως επτά ημερών, οπότε και θα επιστρέψει πίσω στο κλουβί αναπαραγωγής,έτσι ώστε να βοηθά τη θηλυκιά στο έργο της σίτισης, αλλά και τα μικρά μέσω του τραγουδιού του.

Εάν, ωστόσο, το αρσενικό είναι ήρεμο και στοργικό με το θηλυκό και τα μικρά τους, δεν υπάρχει πρόβλημα να μείνει συνεχώς μέσα στο κλουβί αναπαραγωγής.

Παρατηρείται ορισμένες φορές το φαινόμενο τόσο στα οικόσιτα καναρίνια όσο και στα πουλιά που ζουν στις κανάριες νήσους το θηλυκό ενώ έχει αρχίσει να γεννάει αυγά, να αφήνει τακτικά τη φωλιά για να φάει και να μην κλώθει τα αυγά μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος (κάθεται στο τελευταίο αυγό στη φωλιά) Το φαινόμενο αυτό δεν συμβαίνει όπως έχει παρατηρηθεί στα θηλυκά εκείνα που είναι πλήρως εξοικειωμένα με τον αρσενικό, ο οποίος ταΐζει σε τακτά διαστήματα το θηλυκό.
Σε αυτή την περίπτωση σπάνια το θηλυκό εγκαταλείπει αυγά ή τους νεοσσούς, και μάλιστα σε τέτοιο σημείο που κάποια θηλυκά εμφανίζουν παρατεταμένη κατακράτηση των κοπράνων στο έντερο τους.
Αν διαπιστωθεί η ανωτέρω ανωμαλία το αρσενικό θα πρέπει να απομακρύνεται ανά διαστήματα από το κλουβί, έτσι ώστε το θηλυκό να αναγκαστεί να σηκωθεί από τη φωλιά προκειμένου να αποφευχθούν οργανικές επιπλοκές.

Όταν το ζευγάρι είναι ''σταθερό'', όλα έχουν κυλήσει φυσιολογικά στη πρώτη γέννα και το αρσενικό έχει παραμείνει μέσα στο κλουβί αναπαραγωγής με το θηλυκό και τα μικρά, μόλις το θηλυκό έχει ξεκινήσει για την δεύτερη γέννα και βρίσκεται στο δεύτερο με τρίτο αυγό,το αρσενικό μαζί με τα μικρά μπορεί να τοποθετηθούν σε διαφορετικό κλουβί.
Με αυτό τον τρόπο τα μικρά πέρα από το ότι δεν μπορούν να κάνουν ζημιά στη νέα φωλιά και στα αυγά (βρώμικα ή σπασμένα αυγά ) δεν θα διαταράσσουν τη μητέρα κατά την επώαση, κάτι πολύ σημαντικό.
Από το σημείο αυτό και μέχρι τον απογαλακτισμό τους,ο πατέρας είναι ο μόνος υπεύθυνος για την παροχή τροφής και για να διδάξει στα μικρά πως να τραφούν.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου αναπαραγωγής είναι αρκετά, αφού το αρσενικό εμπλέκεται μόνο με το ζευγάρωμα και την εκτροφή των νεοσσών και επομένως το θηλυκό δεν υποφέρει,δεν υφίσταται απώλεια φτερώματος αλλά και δεν φτάνει στο όριο της σωματικής εξάντλησης.

ΠΟΛΥΓΑΜΙΑ

Τα περισσότερα πτηνά στη πρωτόγονη μορφή τους, είναι μονογαμικά, η επίδραση όμως της εξημέρωσης και του οίκου, τα έχουν κάνει να αποδέχονται την πολυγαμία.
Η πολυγαμία ορίζεται ως μια δομή ζευγαρώματoς κατά την οποία ένα άτομο του ενός φύλου έχει αποκλειστική πρόσβαση σε πολλά άτομα του αντίθετου φύλου.
Στο καναρίνι, η πολυγαμία μπορεί να προσεγγιστεί με τους ακόλουθους τρόπους:

α. Ελεγχόμενη πολυγαμία με διαχωρισμένα θηλυκά.
β. Ελεγχόμενη πολυγαμία σε κλούβες.
γ. Πολυγαμία σε κοινότητα πτηνών.

Α. Ελεγχόμενη πολυγαμία διαχωρίζονται σκέλη.

Τεχνικά,στην κοινωνιοβιολογία και ζωολογία ορίζεται ως ένα σύστημα στο οποίο ένα αρσενικό έχει σχέσεις με περισσότερα από ένα θηλυκά, αλλά τα θηλυκά είναι κατεξοχήν συνδεδεμένα με ένα μόνο αρσενικό.
Αυτή είναι μια μέθοδος η οποία, εάν εφαρμοστεί σωστά μπορεί να δώσει πολύ καλά αποτελέσματα,στη θεωρία ζευγαρώνουμε ένα αρσενικό με πολλά θηλυκά,στην πράξη όμως πιο ορθολογιστικά βάζουμε ένα αρσενικό με δυο μόνο θηλυκά.
Η εφαρμογή της εν λόγω μεθόδου αναπαραγωγής γίνεται με την επιλογή ενός πυρωμένου αρσενικού ηλικίας όχι κάτω από δυο έτη,γιατί σε αυτή την ηλικία το αρσενικό συνήθως βρίσκεται σε υψηλό σημείο ορμονικής και σεξουαλικής ωρίμανσης

Τα θηλυκά που θα επιλεχθούν πρέπει να βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια του οίστρου.
Πρέπει τα πουλιά να γνωρίζονται όσο το δυνατό περισσότερο (γειτονικά κλουβιά ή κλουβιά με χώρισμα για να βλέπει το ένα το άλλο) για να υπάρχει αμοιβαία αποδοχή.

Ξεκινάμε με το πιο ''έτοιμο'' θηλυκό και βάζουμε μέσα στο κλουβί αναπαραγωγής τον αρσενικό. Τη στιγμή που το θηλυκό Ν1 έχει εναποθέσει και το τρίτο αυγό του στη φωλιά μπορούμε να μετακινήσουμε τον αρσενικό στο θηλυκό Ν2 ή αν χρειάζεται μπορούμε να τον αφήσουμε σε ατομικό κλουβί για να ανακάμψει μια-δύο ημέρες και τον βάζουμε έπειτα στο θηλυκό Ν2.
Αφού ολοκληρωθεί και ο αναπαραγωγικός κύκλος του δεύτερου θηλυκού τον αρσενικό τον τοποθετούμε πάλι σε ατομικό κλουβί έτσι ώστε να ξεκουραστεί και να αποφύγουμε τυχόν εξαντλησή του,μέχρι τη στιγμή που οι νεοσσοί του πρώτου θηλυκού έχουν φτάσει την ηλικία των επτά περίπου ημερών.

Το αρσενικό πρέπει να επανατοποθετηθεί στο πρώτο από τα θηλυκά, όταν οι νεοσσοί είναι περίπου επτά ημερών γιατί έτσι συμβάλει και στην αναπτυξή τους ενώ το δεύτερο θηλυκό εκκολάπτει.
Έπειτα ένας νέος κύκλος αναπαραγωγής θα συνεχιστεί.

Θεωρητικά, αυτή η μέθοδος φαίνεται να είναι πολύ συμφέρουσα, αφού με ένα μόνο αρσενικό μπορεί να αναπαραχθούν δύο θηλυκά αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, αποδεικνύεται ότι με κάποιο τρόπο στη διάρκεια της διαδικασίας αυτής τα δύο θηλυκά ευθυγραμμίζονται στο ίδιο στάδιο της αναπαραγωγής και στη συνέχεια, ο αρσενικός καλείται να γονιμοποιήσει την ίδια ημέρα και τα δύο θηλυκά, με αποτέλεσμα να τοποθετείται μισή μέρα με το καθένα από αυτά.
Ένας άλλος κίνδυνος που προκύπτει με τον τρόπο αυτό είναι ότι μερικές φορές το αρσενικό δεν δέχεται το δεύτερο θηλυκό, ή ορισμένα από τα θηλυκά δεν θέλουν να επωάζουν τα αυγά ή να ταίζουν τους νεοσσούς χωρίς την παρουσία και την προστασία του αρσενικού.


Β.Ελεγχόμενη πολυγαμία σε κλούβες.

Ο συνδυασμός στη μέθοδος αυτή αποτελείται από ένα αρσενικό με μια αναλογία τριών θηλυκών το πολύ σε ένα μεγάλο κλουβί (κλούβα).
Αυτή η μέθοδος φαίνεται αρκετά απλή και άνετη, όμως, παρά ταύτα, ο συναγωνισμός που δημιουργείται μεταξύ των θηλυκών είναι ιδιαίτερα έντονος, το ίδιο και οι παρεξηγήσεις, αφού συχνά το ένα θηλυκό ''ζηλεύει'' και ανταγωνίζεται τα άλλα. Την ίδια στιγμή δημιουργούνται παρεξηγήσεις ακόμα ανάμεσα στον αρσενικό και τους γιους του, από όποια θηλυκιά και αν προέρχονται. Κάθε νεαρό αρσενικό θέλει να αποκτήσει την ''εύνοια'' του πατέρα του και ανταγωνίζεται τα αδέλφια του, προκειμένου να αποκτήσει όσο το δυνατό περισσότερα δικαιώματα μέσα στο κοπάδι.

Ο συγκεκριμένος τρόπος αναπαραγωγής φέρνει συχνά εξάντληση ακόμη και θάνατο των αρσενικών αφού οι ανάγκες τόσο του ζευγαρώματος των τριών θηλυκών όσο και της σίτισης αυτών και των νεοσσών είναι κατά πολύ αυξημένες.
Άλλα προβλήματα που προκύπτουν είναι όπως όταν δύο θηλυκά επιλέγουν την ίδια φωλιά για να γεννήσουν,ή παρουσιάζονται πολλά αυγά άσπορα ή ακόμα και οι νεοσσοί που γεννιούνται δεν καταφέρνουν όλοι να επιζήσουν καθώς δεν σιτίζονται σωστά.

Γ. Πολυγαμία σε κοινότητα πουλιών.

Η πολυγαμία,σε μια ''κοινότητα'' είναι η αποδέσμευση αρκετών αρσενικών σε ένα μεγάλο εσωτερικό χώρο ή σε ένα μεγάλο περιφραγμένο κλουβί με μια αναλογία αριθμού θηλυκών για καθαρά ''αναπαραγωγικούς'' σκοπούς.
Είναι αναμφίβολα η πιο οικονομική και ξέγνοιαστη προσέγγιση για την αναπαραγωγή καναρινιών,για όποιον λειτουργεί καθαρά ''ποσοτικά'' και δεν ζητάει κάτι εξειδικευμένο.Σε όλες τις περιπτώσεις ο πατέρας των νεαρών πουλιών που θα γεννιούνται θα είναι άγνωστος.
Τα πιο σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται είναι ότι τα αρσενικά μάχονται για την υπεράσπιση του εδάφους τους και πολλές φορές υπάρχουν μεγάλες απώλειες τόσο σε αρσενικά όσο και σε θηλυκά.

Κλείνοντας το άρθρο σύμφωνα με έρευνες αποδεικνύεται ότι η πιο ασφαλής μέθοδος αναπαραγωγής τόσο για το ζευγάρι όσο και για τη σωστή ανάπτυξη των νεοσσών είναι η μονογαμία.



_________________
Φιλικά
kon.ts
EΛ.ΣY.TI FOP R-53
Ερασιτέχνης Εκτροφέας Καναρινιών Timbrado

Ανατομία και φυσιολογία του τραγουδιού ενός Τimbrado

Τα κάτωθι στοιχεία περιλαμβάνονται σε σχετικές αρθρογραφίες για τα καναρίνια φωνής μέσα από το Ιντερνετ.
Σας τις παραθέτω και πιστεύω ότι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, έτσι ώστε όλοι να κατανοήσουμε μερικούς από τους τρόπους λειτουργίας του τραγουδιού του αγαπημένου μας πουλιού....
Το άρθρο έχει εστιάσει στο Timbrado λόγω συγκεκριμένων χαρακτηριστικών της φωνής του που σπάνια συναντιούνται σε άλλες ράτσες καναρινιών φωνής.

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι και πολλά άλλα πλάσματα, τα καναρίνια είναι γνωστό ότι διαθέτουν ένα όργανο φωνής.

Σε αντίθεση με αυτό του ανθρώπου, το εξειδικευμένο φωνητικό σύστημα του καναρινιού είναι χαμηλότερο κατά μήκος του αναπνευστικού συστήματος στη φάση της τραχείας (βρονχικό σύστημα). Αυτό το όργανο μοναδικό για τα πουλιά, ονομάζεται Σύριγξ.

Εντός της σύριγξ βρίσκονται οι τυμπαντικές μεμβράνες, οι οποίες αν και έχουν μια μικρή ομοιότητα με τις ανθρώπινες φωνητικές χορδές είναι μεγαλύτερες σε αριθμό. Η ένταση στην περίπτωση των μεμβρανών αυτών ελέγχεται τόσο από την πίεση που ασκείται στην Σύριγξ από τους τραχειακούς θύλακες του αέρα καθώς και από την μυϊκή δράση.

Σύμφωνα με διάφορους εμπειρογνώμονες, τα ωδικά πτηνά έχουν τρία ζευγάρια μυών έτσι ώστε να ελέγχουν την παραγωγή ήχου στη Σύρινξ. Εν μέρει λόγω της θέσεώς του στο χώρισμα (διάσπαση) της τραχείας, ο Σύρινξ επιτρέπει στο πουλί να ελέγχει και τα δύο σύνολα των τυμπανικών μεμβρανών, ανεξάρτητα μεταξύ τους, λειτουργία η οποία με τη σειρά της, επιτρέπει το καναρίνι να παράγει διαφορετικούς ήχους ταυτόχρονα σε ένα είδος εσωτερικού ντουέτου.

Το 1990 εμφυτεύτηκαν από ερευνητές από το πανεπιστημίο της Ιντιάνα, στους βρόχους ωδικών πτηνών, μικροσυσκευές μέτρησης της ροής του αέρα και οπτικές ίνες. Διαπιστώθηκε ότι η ''διπλή σύριγγα'' δίνει σε ορισμένα πτηνά την δυνατότητα να έχουν δύο φωνές.
Όπως ήδη έχει αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο πέρα άλλων διαφορών του Timbrado με άλλες φυλές καναρινιών φωνής, η αναπνοή μεταξύ των περιόδων που τραγουδιούνται από το Τimbrado γίνεται ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές.

Μπορούν δηλαδή δύο φωνές να ηχούν μαζί σε αρμονία (διπλοφωνία) ή να δημιουργούν πολύπλοκα τραγούδια.



Σε κάποια είδη, οι νότες είναι ίδιες μόνο που η μία φωνή τους τραγουδά υψηλότερα. Κάποια άλλα επιλέγουν να εναλλάσσουν τις φωνές για κάθε νότα.

Μια καταπληκτική πτυχή του αναπνευστικού συστήματος των πουλιών που τους επιτρέπει να παράγουν παρατεταμένο ήχο τραγουδιού, είναι ότι η αναπνοή γίνεται με τη βοήθεια «μίνι-ανασσών" κατά τη διάρκεια του τραγουδιού. Εκτιμάται ότι ένα πουλί παίρνει ταυτόχρονα 25 αβαθείς αναπνοές ανά δευτερόλεπτο, ενώ εκπέμπει το τραγούδι του. Αυτό επιτρέπει η πίεση στο αναπνευστικό σύστημα να παραμένει σχετικά σταθερή καθ 'όλη τη διάρκεια του τραγουδιού, καθιστώντας περιττό για το πουλί να σταματήσει έτσι ώστε να πάρει ανάσα.

Επιπλέον, ενώ τα θηλαστικά έχουν μια ενεργή φάση εισπνοής, που ελέγχεται από μυϊκή δράση στο διάφραγμα, και μια παθητική φάση εκπνοής όταν ο αέρας διαφεύγει καθώς το διάφραγμα επανέρχεται στη φυσιολογική του θέση, στο πουλί όλες τις φάσεις της αναπνοής περιέχουν παθητικά και ενεργά συστατικά, λόγω της δράσης συγκεκριμένων ομάδων μυών.

Υπάρχει ακόμη και μια θεωρία η οποία υποστηρίζει ότι ο αέρας κινείται γύρω από το αναπνευστικό σύστημα των πτηνών σε μια κατεύθυνση, σε αντίθεση με την αμφίδρομη ροή που βρέθηκε σε θηλαστικά.
Αυτή η μονόδρομη ροή θεωρείται ότι είναι ο λόγος που το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο ήταν μια αποτελεσματική προειδοποίηση του μολυσμένου αέρα.

Μονολότι η ανατομία-φυσιολογία του αναπνευστικού συστήματος είναι σχεδόν ίδια ανάμεσα στα καναρίνια φωνής, εντούτις υπάρχουν μεγάλες διαφορές όσο αφορά το τραγούδι τους.Τα παρακάτω διαγράμματα μας βοηθάνε να καταλάβουμε τις διαφορές στις διαφορετικές γραμμές ανάμεσα στις τρεις(3) φυλές τραγουδιού:

Roller




Belgian Waterslager




Spanish Timbrado




Αν και φαίνεται ίσως απλό το τραγούδι των καναρινιών φωνής επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και για αυτό παρατηρείται ποικιλία στο τραγούδι ακόμα και ανάμεσα στη ίδια φυλή καναρινιών φωνής (ίδια ράτσα αλλά διαφορετικές νότες-ρεπερτόριο). Παράγοντες όπως για παράδειγμα η εκπαίδευση, διατροφή,περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει την απόδοση ενός πουλιού.Κατά κύριο λόγο μεγάλο ρόλο παίζει και ο γενετικός παράγοντας.Υπάρχει μια ακτίνα τραγουδιού μέσα στην οποία μπορεί να διακυμανθεί το τραγούδι ενός πουλιού:

Roller




Belgian Waterslager




Spanish Timbrado




Πολλές έρευνες έχουν γίνει όσο αφορά τα αγαπημένα μας πουλάκια σχετικά με τον τρόπο που αυτά τραγουδούν καθώς και με το πως μαθαίνουν τις διάφορες μελωδίες.

Διάφορες Έρευνες ανακάλυψαν ότι :

1. Τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου του καναρινιού έχουν την ικανότητα να αναγεννώνται. Αυτό συμβαίνει κατά την διαδικασία της πτερόρροιας και επιτρέπει στον εγκέφαλο του καναρινιού να παραμένει νέος και ικανός να μαθαίνει τραγούδια σε όλη του την ζωή!

2. Τα περισσότερα πτηνά εκκολάπτονται από τα αυγά τους έχοντας ήδη διαπλάσει τις μελωδίες μέσα τους.

3. Ακόμα και σε ηλικία δυο εβδομάδων,τα μικρά μπορούν και αναγνωρίζουν ένα μικρό απόσπασμα μελωδιών.

4. Έπειτα από καταγραφή της δράσης των νευρώνων στον εγκέφαλο ωδικών πτηνών, βρήκαν ότι τα νεαρά ωδικά πτηνά που μαθαίνουν να κελαηδούν, κάνουν πρόβες των μελωδιών που ακούνε, στον ύπνο τους!!


_________________
Φιλικά
kon.ts
EΛ.ΣY.TI FOP R-53
Ερασιτέχνης Εκτροφέας Καναρινιών Timbrado

Timbrado and Waterslager: Ασύμβατες γραμμές τραγουδιού

Εδώ και ένα μεγάλο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί πολύ ενδιαφέρουσες έρευνες που αφορούν το σύνθετο φυσικό σύστημα του τραγουδιού στα πουλιά, λαμβάνοντας υπόψη τις νευρολογικές και οργανικές πτυχές του οργανισμού τους.
Το καναρίνι είναι το πιο σύνηθες χρησιμοποιούμενο είδος σε αυτές τις μελέτες για διαφορετικούς λόγους.

Πρώτα επειδή είναι ένα εύκολο είδος για χειρισμό δεδομένου ότι ήταν εξημερωμένο αιώνες πριν, αλλά και λόγω του σύνθετου τραγουδιού του, των χαρακτηριστικών ικανοτήτων εκμάθησης και των νευροφυσικών μηχανισμών που είναι απαραίτητες σε αυτές τις διαδικασίες.

Υπάρχει ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα στα καναρίνια που έχει απασχολήσει τους ερευνητές και προώθησε μάλιστα και νέες μελέτες: η επιλεκτική αναπαραγωγή των καναρινιών τραγουδιού προς τους διαφορετικούς τύπους τραγουδιού, έχει αναπτύξει διάφορους τύπους τραγουδιού με αξιοπρόσεκτες διαφορές αφενός στη δομή της φωνής και στη φωνητική άρθρωση του τραγουδιού και αφετέρου κατά την εκτέλεση-επίδοση του κεντρικού και περιφερειακού νευρικού συστήματος του πουλιού ακόμα και στη διαδικασία εκμάθησης του τραγουδιού.

Μεταξύ αυτών των μελετών υπάρχουν οι εξής δύο σημαντικές:
" Συνδεμένη με το φύλο κληρονομιά της ακρόασης του τραγουδιού στο βελγικό Waterslager canary" και
" Διμερής παραγωγή τραγουδιού στα εξημερωμένα καναρίνια''.
Οι δύο εργασίες αναπτύσσουν τα πολύ ενδιαφέροντα θέματα για τους λάτρεις των καναρινιών τραγουδιού και μελετούν τις ιδιαιτερότητες του τραγουδιού του καναρινιού Waterslager έναντι των φυλών καναρινιών των οποίων το τραγούδι είναι πιο κοντά στα άγρια καναρίνια, για παράδειγμα το ισπανικό ''Timbrado''.

Οι πιο αξιοπρόσεκτες διαφορές που βρίσκονται σε αυτούς τους τύπους τραγουδιού είναι:
1. Το Waterslager παρουσιάζει ισχυρή τάση να χρησιμοποιεί την αριστερή πλευρά του φωνητικού του οργάνου στην παραγωγή του ήχου, που φθάνει ακόμη και στο 90% του συνόλου, ενώ το Timbrado στο τραγούδι χρησιμοποιεί και τις δύο πλευρές εξίσου ή ελαφρώς περισσότερο τη δεξιά πλευρά.
2. Το φάσμα του τραγουδιού στο Timbrado φθάνει σε συχνότητες πέρα από 7khz ενώ στο Waterslager είναι κυρίως κάτω από 4khz.
3. Η ενέργεια που χρησιμοποιείται στο τραγούδι τους στις χαμηλές συχνότητες κάτω από 2khz, στο Waterslager είναι πολύ μεγαλύτερη.
4. Η αναπνοή μεταξύ των περιόδων που τραγουδιούνται γίνεται στο Waterslager σχεδόν αποκλειστικά από τη δεξιά πλευρά του φωνητικού οργάνου ενώ στο Τimbrado η αναπνοή στο τραγούδι γίνεται ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές.

Στις περισσότερες περιπτώσεις το Waterslager παρουσιάζει έντονη ακουστική δυσλειτουργία (ακρόαση) σε σημείο που είναι ευαίσθητο σε συχνότητες πέρα από 2Khz, είναι 40db λιγότερο από τα κοινά καναρίνια. Αυτή η ανωμαλία προκαλεί αλλαγές στην εκμάθηση του τραγουδιού του και εστιάζει την ανάπτυξή της στις χαμηλές συχνότητες.

Φαίνεται προφανές ότι και οι δύο τύποι τραγουδιού έχουν διαφορετικούς στόχους και για να τους επιτύχουν, οι εκτροφείς έχουν επιλέξει συγκεκριμένα φυσικά και νευρικά γνωρίσματα που είναι μεταξύ των δύο φυλών διαφορετικά.
Αυτό πρέπει να είναι ένα αρκετά σημαντικό στοιχείο ενάντια σε οποιοδήποτε είδος διασταύρωσης μεταξύ των δύο αυτών φυλών αλλά, και επιπλέον, οι προαναφερθείσες έρευνες δείχνουν ότι τα οργανικά ακουστικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα είναι συνδεδεμένα με την κληρονομικότητά του πουλιού.
Αυτό σημαίνει ότι σε πολλά Waterslager τα γενετικά χαρακτηριστικά παραμένουν αφανή και λανθάνοντα στις διασταυρώσεις με Τιmbrado ή άγριο καναρίνι.

Τα πουλιά που προέρχονται από τέτοιες μίξεις μπορεί να έχουν ένα τραγούδι που μοιάζει με το τραγούδι του Timbrado αλλά είναι φορείς του τραγουδιού του Waterslager.
Οι διασταυρώσεις τέτοιου είδους θα οδηγούσαν σε έναν ανεύθυνο γενετικό εκφυλισμό των Timbrado και θα διακινδύνευαν το μέλλον της ράτσας.


Sonogram of Waterslager song, focused on high energy low frecuencies.




Sonogram of Spanish Timbrado with wide range of frecuencies reaching over 7Khz and a moderate energy in the deep ones.




Sonogram of wild canary which pitch features are identical to Timbrado


_________________
Φιλικά
kon.ts
EΛ.ΣY.TI FOP R-53
Ερασιτέχνης Εκτροφέας Καναρινιών Timbrado

Aνατομία των πτηνών και χαρακτηριστικά τους

Το κυριότερο χαρακτηριστικό των πτηνών είναι ασφαλώς οι πτέρυγές τους, και τα φτερά που καλύπτουν το σώμα τους. Τα φτερά τους επιτρέπουν να πετούν, να κρατούν την ισορροπία τους στον αέρα, να προφυλάγονται απ' το κρύο και τη ζέστη, τα βοηθούν να επιπλέουν μέσα στο νερό κλπ.

Τα φτερά αποτελούνται απ' τον κάλαμο, δηλ. το γυμνό μέρος, και τη ράχη. Στη ράχη βγαίνουν δεξιά κι αριστερά "μύστακες", που ενώνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας το "γένειο". Τα φτερά έχουν τις ρίζες τους μέσα στο δέρμα (όπως οι τρίχες) και σχηματίζουν ένα είδος μόνωσης από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες. Το χρώμα του φτερώματος των πτηνών ποικίλλει.

Στην πτήση του το πτηνό χρησιμοποιεί τρεις τεχνικές:

α.Το πτηνό χτυπά συνέχεια τις φτερούγες του και αυτή είναι η λεγόμενη προωθητική πτήση,

β.η ολισθαίνουσα, που το πτηνό αφήνεται, με τις φτερούγες του ανοιχτές, να παρασύρεται απ' τον άνεμο και

γ.η μεικτή πτήση, που είναι συνδυασμός της πρώτης και της δεύτερης.




Τα πτηνά έχουν εξαιρετικά αναπτυγμένες την ακοή και την όραση. Έχουν πέντε με οχτώ φορές μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα και οπτική ισχύ από τον άνθρωπο. Οι οφθαλμοί τους είναι ισχυρότεροι από αυτούς των θηλαστικών, ενώ το μεγάλο άνοιγμα της κόρης τους κάνει τα πράγματα να φαίνονται φωτεινότερα. Επίσης ορισμένα πτηνά έχουν αρκετά ευρεία γωνία ορατότητας (έως 300 μοίρες), και μάλιστα χωρίς να κινούν το κεφάλι τους. Εξαίρεση στον κανόνα αυτό αποτελούν τα νυκτόβια αρπακτικά, (κουκουβάγια κ.ά.), που έχουν τα μάτια στο πρόσθιο μέρος του κεφαλιού τους. Η όσφρηση και η γεύση τους είναι υποτυπώδεις.

Ο σκελετός του πουλιού είναι ιδιαίτερα προσαρμοσμένος για την πτήση. Είναι εξαιρετικά ελαφρύς, αλλά και αρκετά ισχυρός ώστε το πουλί να αντέχει στην απογείωση και στην προσγείωση. Εξαιτίας αυτού, τα πουλιά έχουν συνήθως μικρότερο αριθμό οστά σε σχέση με άλλα χερσαία σπονδυλωτά. Στα Πουλιά έλλειψη παρουσιάζουν τα δόντια και οι σιαγόνες τα οποία έχουν αντικατασταθεί από το ράμφος το οποίο είναι πολύ πιο ελαφρύ. Τα ράμφη των πουλιών μωρών έχουν μια ''προβολή'' η οποία διευκολύνει την έξοδό τους από το αμνιακό αυγό.

Το κρανίο αποτελείται από πέντε μεγάλα οστά: το πρόσθιο (κορυφή του κεφαλιού), το πίσω μέρος του κεφαλιού, το προγναθικό και το ρινικό (επάνω ράμφος), καθώς και τη κάτω γνάθος (κάτω ράμφος).
Το κρανίο ενός φυσιολογικού πουλιού ζυγίζει συνήθως περίπου το 1% των πτηνών, στο σωματικό του βάρος.

Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από σπονδύλους, και χωρίζεται σε τρεις ενότητες: στου τραχήλου, στους σπονδύλους της πλάτης, και στην ουρά.
Το στήθος αποτελείται από τα ψαλίδια και το οστό του τραχήλου, τα οποία δύο οστά, μαζί με την ωμοπλάτη αποτελούν τη θωρακική ζώνη.

Ο ώμος αποτελείται από την ωμοπλάτη, coracoid (δείτε το στήθος), και το βραχιόνιο οστό (άνω βραχίονα). Το βραχιόνιο οστούν ενώνει την κερκίδα και την ωλένη (αντιβράχιο) για να σχηματίσουν τον αγκώνα. Το ύψος του καρπού και μετακάρπιο αποτελούν την "καρπό" και "χέρι" του πουλιού.
Τα οστά στην πτέρυγα είναι εξαιρετικά ελαφριά, έτσι ώστε το πουλί μπορεί να πετάξει πιο εύκολα.

Το ισχίο αποτελείται από τη λεκάνη που περιλαμβάνει τη κορυφή του ισχίου,το ακρολοφίων (πλευρές του ισχίου), και το ηβικό (μπροστά από το ισχίο).
Η άνω κνήμη αποτελείται από το μηριαίο οστούν. Στην άρθρωση του γόνατος, του μηρού συνδέεται με την κνήμη και τη περόνη (πλευρά της κνήμης). Το ταρσομετατάρσιο οστό αποτελεί το πάνω μέρος του ποδιού.
Τα οστά ποδιών των πουλιών είναι πολύ πιο συμπαγή συμβάλλοντας σε ένα χαμηλό κέντρο βάρους. Αυτό βοηθά στην πτήση.



Ο σκελετός των πτηνών είναι ελαφρύτερος απ' όλα τα σπονδυλωτά, γιατί τα περισσότερα κοίλα κόκαλα δεν έχουν μυελό. Τα μικρά κόκαλα είναι κολλημένα μεταξύ τους κι έτσι περιορίζονται οι βαριές αρθρώσεις. Εξειδικευμένο κόκαλο στα πτηνά είναι το στέρνο. Το στέρνο έχει στη μέση ένα μεγάλο κόκαλο, σαν καρίνα πλοίου, τη λεγόμενη τρόπιδα.
Το μόνο ευλύγιστο μέρος του σκελετού είναι ο λαιμός.Αυτό επιτρέπει στο πουλί να δει τον κίνδυνο από οποιαδήποτε κατεύθυνση, να πιάσει το θήραμα, και να καθαρίζει με το ράμφος τα φτερά του. Η ευελιξία αυτή είναι αυξημένη από το μεγάλο αριθμό των σπονδύλων του αυχένα του (περίπου 11 - 25)

Ο σκελετός ενός πουλιού περιλαμβάνει μόνο το 5% του συνολικού σωματικού βάρους του.
_________________
Φιλικά
kon.ts
EΛ.ΣY.TI FOP R-53

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Timbrado 2010

4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός καναρινιών φωνής Timbrado

4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός καναρινιών φωνής Τιμπράδο 9-12/12/2010
Κριτής Tomas Acuna Valenzuela. Συμμετείχαν 164 Τιμπράδο.

Champion 2010
Τσιουραμάνης Κωνσταντίνος 90-βαθμούς

Τετράδες
1η Τετράδα Τσιουραμάνης Κωνσταντίνος βαθμούς 359-βαθμούς
2η Τετράδα Κουλικούρδης Δημήτριος βαθμούς 359-βαθμούς
3η Τετράδα Μπάνος Ευάγγελος βαθμούς 359-βαθμούς

Μονά
1ο Μονά Δημουλιάς Ευάγγελος 90-βαθμούς
2ο Μονά Δημουλιάς Ευάγγελος 89-βαθμούς
3ο Μονά Ασπρούκος Απόστολος 88-βαθμούς

Ο διαγωνισμός του 2010 που αποτελεί και τη γιορτή του ισπανικού καναρινιού φωνής Τimbrado στέφηκε με μεγάλη επιτυχία με την καλή θέληση και την ενεργή συμμετοχή  όλων των φίλων εκτροφέων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό καθώς και χάρη στον πρόεδρο του συλλόγου για την φοβερή οργάνωση-σχεδιασμό-υλοποίηση του εν λόγω διαγωνισμού.

Σας παρουσιάζω την πρώτη τετράδα του διαγωνισμού




                                        και εδώ τον Πρωταθλητή για το 2010


Φιλικά
kon.ts
EΛ.ΣY.TI FOP R-53
Ερασιτέχνης Εκτροφέας Καναρινιών Timbrado