Μια γενική πληροφόρηση για τους φίλους που θα αποφασίσουν να ζευγαρώσουν τους αγαπημένους μας τενόρους, όσο αφορά την αναπαραγωγή είναι η εξής:
Βασικός παράγοντας κατά την επιλογή ενός ζευγαριού είναι η άριστη υγεία των δύο πουλιών.
Σημαντική είναι η καθαρότητα του κλουβιού και η άνεση, η τροφοδοσία με φρέσκο νερό και καθαρή τροφή, σουπιοκόκκαλο,αυγοτροφή, βιταμίνες, μήλο, φρέσκα χόρτα κ.α.
Αφού έχουμε μεριμνήσει για όλα τα παραπάνω βάλουμε πρώτα το θηλυκό πουλί μέσα στο κλουβί του ζευγαρώματος και ύστερα το αρσενικό. Το πρώτο διάστημα το ζευγάρι το χωρίζει ένα πλέγμα που βρίσκεται στη μέση ακριβώς του κλουβιού. Το πλέγμα αυτό το αφαιρούμε μετά από μια εβδομάδα περίπου και παρατηρούμε τη συμπεριφορά των πουλιών.
Αυτό γίνεται για να εξοικειωθούν μεταξύ τους τα πουλιά χορηγώντας πιο ενισχυμένες τροφές, extra βιταμίνες και αυγοτροφή.
Αφού όλα πάνε καλά και δεν υπάρχουν επιθετικές συμπεριφορές τοποθετούμε μέσα στο κλουβί νήμα για να χτίσει το θηλυκό την φωλιά του. Φροντίζουμε να διαλέξουμε μια ήσυχη γωνία όπου δεν θα τα ενοχλούμε και δεν θα τα μετακινούμε συχνά για να μην τα τρομάζουμε.
Περίπου μέσα στο διάστημα μιας εβδομάδας περίπου, το θηλυκό θα έχει χτίσει την φωλιά του και θα είναι έτοιμο να γεννήσει τα αυγά του. Γεννάει 3 έως 6 αυγά, κάθε μέρα από ένα. Στο διάστημα αυτό ψεκάζουμε την φωλιά και τον χώρο γύρω από αυτήν με ψειρόσκονη, για την αποφυγή των ακάραιων. Τα αυγά δύναται να τα αντικαταστήσουμε με ψεύτικα (πλαστικά). Μετά την γέννηση και του τελευταίου αυγού τα κανονικά αυγά τοποθετούνται όλα μαζί πάλι στην φωλιά. Αυτή η διαδικασία έχει σκοπό την ομαδική γέννηση και ανάπτυξη των νεοσσών την ίδια ημέρα, διότι η διαφορά γέννησης μεταξύ τους αποβαίνει συχνά θανάσιμη για τα μικρότερα. Έπειτα από 14 ημέρες θα δούμε να γεννιούνται τα πρώτα μικρά.
Αφού γεννηθούν οι νεοσσοί αυτό που πρέπει να κοιτάξουμε είναι η πρόσθετη διατροφή των πουλιών με αυγό βρασμένο ή αυγοτροφή (η αυγοτροφή είναι καλύτερη επιλογή, διότι το αυγό χαλάει πολύ πιο γρήγορα). Βιταμίνες, μήλο ή και πρασινάδα θα ήταν ένα καλό συμπλήρωμα μετά την πρώτη εβδομάδα τον νεοσσών.
Μετά το πρώτο 20ήμερο θα αρχίσουν οι νεοσσοί τα πρώτα τους φτερουγίσματα μέσα στο χώρο τους. Παράλληλα το ζευγάρι θα θέλει να ζευγαρώσει ξανά.
Εάν θέλουμε να συνεχιστεί η αναπαραγωγή, τότε δεν έχουμε παρά να βάλουμε μια δεύτερη φωλιά και υλικό από την άλλη πλευρά του κλουβιού με την ίδια διαδικασία. Το θηλυκό θα αρχίσει με το ίδιο ενδιαφέρον και φροντίδα να χτίζει την φωλιά του, ενώ συγχρόνως μαζί με το αρσενικό θα ταΐζουν συνεχώς τα μικρά τους μέχρι να αναπτυχθούν πλήρως.
Η διαδικασία αναπαραγωγής συνεχίζεται και αν συνεχίσουμε να φροντίζουμε την υγιεινή και την διατροφή των πουλιών, τότε θα έχουμε 2 ή 3 επιτυχημένες γέννες που θα είναι και ένα καλό αποτέλεσμα.
Το πότε θα ''βάλουμε'' τα πουλιά μαζί για ζευγάρωμα θα εξαρτηθεί από το αν κάνουμε εσωτερική ή εξωτερική αναπαραγωγή.
Αν είναι εσωτερική ακολουθούμε τα παραπάνω βήματα και τα βάζουμε τέτοια εποχή περίπου να βλέπονται σιγά σιγά. Βασικός παράγοντας είναι η αύξηση του φωτισμού και να έχουμε σταθερή θερμοκρασία.Επίσης το σημείο που θα επιλέξουμε για το ζευγάρωμα να είναι ήρεμο και να έχουν τα ζευγάρια την ησυχία τους!
Αν είναι εξωτερική αναπαραγωγή θα πρέπει να περιμένουμε να ''ανοίξει'' ο καιρός!
Για την αναπαραγωγή υπάρχουν ειδικά μείγματα πιο ενισχυμένα από διάφορες εταιρείες που κυκλοφορούν στο εμπόριο και μπορούμε να επιλέξουμε ένα από αυτά.
Το μυστικό είναι ο χρόνος που θα αφιερώσουμε στα πουλιά,η σχολαστική καθαριότητα και η καλή διατροφή!
Εύχομαι μια πολύ καλή αναπαραγωγική περίοδο σε όλους μας!!
Φιλικά
kon.ts
EΛ.ΣY.TI FOP R-53
Ερασιτέχνης Εκτροφέας Καναρινιών Timbrado
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου