Καλώς ήρθατε στο blog του Ισπανικού Καναρινιού Φωνής Timbrado.
Το blog ως σκοπό έχει να αναδείξει τη μοναδικότητα, τα χαρακτηριστικά και τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του
ισπανικού Timbrado και να βοηθήσει όλους τους φίλους που θέλουν να ασχοληθούν με αυτό το καταπληκτικό καναρίνι φωνής.
Σας ευχαριστώ για τον χρόνο παραμονής σας στο blog και ελπίζω να βρήκατε τα απαιτούμενα στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με το ξεχωριστό καναρίνι φωνής Timbrado.
Για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση σας επικοινωνήστε μαζί μου είτε μέσω email, είτε μέσω τηλεφώνου.

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Περίοδος Πτερρόρειας

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα των πτηνών είναι τα φτερά.
Τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, τα φτερά των πτηνών πέφτουν και αντικαθίστανται με άλλα.



Ένα φτερό που αντικαθίσταται είναι ένα "νεκρό" μέρος του σώματος του πουλιού, κατά κάποιο τρόπο ανάλογο με τα μαλλιά ή τα νύχια στον άνθρωπο.  Η σκληρότητα ενός φτερού προκαλείται από το σχηματισμό της κερατίνης πρωτεΐνης.  Επειδή τα φτερά δεν μπορούν να επουλωθούν, όταν φθαρούν, πρέπει να αντικατασταθούν πλήρως.  Η αντικατάσταση του συνόλου ή μέρους των φτερών ονομάζεται πτερόρροια. Κατά την πτερρόρεια παράγονται φτερά που ταιριάζουν με την ηλικία και το φύλο του πουλιού.

Πρόκειται για μια σχετικά αργή διαδικασία, καθώς το πουλί ποτέ δεν ''ρίχνει'' όλα τα φτερά του με την πρώτη φορά. Θα πρέπει να διατηρεί αρκετά από τα φτερά του για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός του και για να αντιμετωπίζει την υγρασία του περιβάλλοντος. Κατά τη φάση της πτερρόρειας το γενικό σχήμα του πουλιού διατηρείται παρά την απώλεια πολλών φαινομενικά φτερών και ένα πουλί δεν μπορεί να αλλάξει εντελώς τα χρώματά του.

Περίπου 1.500 με 2.000 πούπουλα χάνονται και επανακτώνται σε αυτήν την περίοδο. Μερικά καναρίνια εισέρχονται σε αυτή τη διαδικασία τόσο γρήγορα, που μέχρι και οι πτήσεις τους μέσα στο κλουβί καθίστανται δύσκολες.Στην πτερόρροια τα καναρίνια κελαηδούν από λίγο έως καθόλου.
Χρειάζεται υπομονή και συνεχή καθαριότητα το διάστημα αυτό.

Επειδή τα φτερά αποτελούν το 4% με12% τοις εκατό του σωματικού βάρους ενός πουλιού, η αντικατάσταση τους παίρνει μια μεγάλη ποσότητα ενέργειας.

Το φτερωμά του ένα πουλί το χρησιμοποιεί για :

Προστασία από τα καιρικά φαινόμενα
Προσδιορισμό πουλιού άλλου είδους
Ταυτοποίηση και  εντυπωσιασμό του συντρόφου του
Φωτεινά-χρωματισμένα φτερά χρησιμοποιούνται από ένα αρσενικό έτσι ώστε να εντυπωσιάσει έναν αντίπαλό του
Παρέχει ισορροπία
Μόνωση από το ψύχος
Προστασία από το νερό
Για να πετάξει
Για Καμουφλάζ

Τα πουλιά δαπανούν πολύ χρόνο για τη φροντίδα στα φτερά τους, αφού στη φύση  οι ζωές τους εξαρτάται από αυτά. Όταν ένα νέο φτερό αρχίζει να αναπτύσσεται μέσα από το δέρμα του πουλιού, το πουλί αφαιρεί το περίβλημα που το καλύπτει με το ράμφος του.  Το φτερό ξετυλίγεται στη συνέχεια και συνεχίζει να αυξάνεται.  Διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες για ένα φτερό να αναπτυχθεί σε όλο το μήκος του. Οι ρίζες των φτερών είναι μέσα στο δέρμα και σταματούν να μεγαλώνουν όταν αναπτυχθούν τελείως τα νέα φτερά. Ένα φτερό που έχει χαθεί εντελώς αντικαθίσταται επίσης αμέσως.

Η εποχή του έτους, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος και η διατροφή, διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του πότε ένα πουλί θα μπει στη φάση της πτερρόρειας, καθώς και πόσο καιρό θα πάρει για να ολοκληρώσει τη φάση αυτή.

Όλα τα πτηνά αλλάζουν φτέρωμα  τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και η διαδικασία αυτή συνήθως δεν επηρεάζει την ικανότητά τους να πετούν. Ο κύκλος της πτερρόρειας αρχίζει συνήθως μετά την αναπαραγωγική περίοδο, στα τέλη του καλοκαιριού, και προκαλείται από εκκρίσεις από το θυρεοειδή αδένα ή της υπόφυσης.

Στα καναρίνια, η πτερρόρεια αρχίζει την άνοιξη και συνεχίζεται μέσα στο καλοκαίρι (συνήθως μέσα Αυγούστου με τέλη Σεπτεμβρίου).  Συνήθως, τα φτερά στο στήθος είναι το πρώτα που αντικαθίστανται.  Στη συνέχεια, το υπόλοιπο μέρος των φτερών αλλάζει σταδιακά ακολουθώντας η ουρά και τα φτερά στις φτερούγες. Το τελευταίο μέρος συνήθως είναι το κεφάλι έτσι όταν τα νέα φτερά που αναπτύσσονται και απορρέουν από το δέρμα,   μοιάζουν με μικροσκοπικές ''καρφίτσες''. Όταν δε εμφανίζονται στο κεφάλι του πουλιού, η πτερρόρεια συνήθως έχει σχεδόν τελειώσει.

Καθ'όλη τη διαδικασία, ο ρυθμός μεταβολισμού των πουλιών αυξάνεται κατά περίπου 30%.Επίσης το πουλί κατά τη περίοδο αυτή είναι πιο ευάλωτο στις ασθένειες.
Η διαδικασία αλλαγής του πτερώματος είναι μια διαδικασία πολύπλοκη, εξαρτάται όπως αναφέρθηκε από διάφορους παράγοντες και είναι αγχωτική (προκαλεί στρες), σε όλο τον οργανισμό του πτηνού.
Αποτελεί σίγουρα μια κρίσιμη περίοδος στη ζωή του πουλιού μας.

Η πτερόρροια είναι άμεσα συνδεδεμένη με την θρεπτική αξία της τροφής και επηρεάζεται από την ένταση του μεταβολισμού. Όσο πιο ελεύθερο είναι το πτηνό να πετάξει, τόσο και ο μεταβολισμός του είναι πιο γρήγορος και διευκολύνει την διαδικασία αλλαγής του φτερώματος. Τα μεγάλα κλουβιά και οι κλούβες πτήσης θεωρούνται ότι καλύτερο τη περίοδο αυτή για τα πουλιά μας.

Κατά την πτερρόρεια το πουλί έχει υψηλότερη διατροφική ζήτηση και χρειάζεται την κατάλληλη διατροφή. Τα φτερά αποτελούνται κυρίως από πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από διαφορετικά αμινοξέα.
Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, είναι απαραίτητη για να συμβάλει στην επανέκφυση όλων αυτών των χαμένων φτερών. Τα καναρίνια χρειάζονται επιπλέον αυξημένα ποσά ενέργειας, βιταμινών, λιπαρών και μεταλλικών στοιχείων για να μεγαλώσουν γρήγορα τα νέα τους φτερά και να επανακτήσουν τη δύναμη τους.

Με την χορήγηση των στοιχείων αυτών το πουλί είναι σε θέση να ρίξει και να αντικαταστήσει τα φτερά γρηγορότερα και να παραγάγει δυνατά, σφιχτά φτερά που θα του ικανοποιούν τις φυσικές ανάγκες του μέχρι την επόμενη περίοδο της ζωής του.

Μερικές πηγές καλής διατροφής είναι οι φυτρωμένοι και μουλιασμένοι σπόροι, το βρασμένο αυγό (αρκεί να μην μείνει για μεγάλο διάστημα μέσα στο κλουβί λόγω ζέστης) η αυγοτροφή {το αυγο αποτελεί  πηγή των θειούχων αμινοξέων (μεθειονίνης ,λυσίνης)}, τα λαχανικά, η ορυκτή άμμος, το κόκαλο σουπιάς, τα ιχνοστοιχεία, τα συμπληρώματα βιταμινών κα. Τα πουλιά πρέπει να έχουν πάντα πρόσβαση στα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου.Υπάρχουν έτοιμα προϊόντα διάφορων εταιριών του εμπορίου που μπορούμε να χορηγήσουμε αυτή τη περίοδο.

Τα Προβιοτικά τα οποία είναι χρήσιμα αυτή τη περίοδο πρέπει να χορηγούνται σε σωστές αναλογίες. Καταστέλλουν την ανάπτυξη των δυνητικά επιβλαβών οργανισμών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του πουλιού.

Η ποιοτική διατροφή στη περίοδο αυτή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να οφείλονται είτε άμεσα είτε έμμεσα στην κακή διατροφή είναι, το κακής ποιότητας πτέρωμα, η παρατεταμένη πτερόρροια, διάφορα νοσήματα, ασθένειες του αναπνευστικού ή γαστρεντερικού συστήματος κλπ.
Επίσης μια μονόπλευρη διατροφή θα  αναγκάσει τα πουλιά μας να είναι πιο ευαίσθητα στις ασθένειες και λιγότερο παραγωγικά ως γεννήτορες.

Είναι απαραίτητο να έχουμε καθαρό νερό διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή.

Η αύξηση του μεταβολισμού έτσι ώστε να παραχθούν νέα φτερά μπορεί να προκαλέσει αύξηση της όρεξης. Τα πουλιά είτε χάνουν την όρεξή τους είτε τρώνε  περισσότερο κατά τη διάρκεια της πτερρόρειας και αυτό είναι κάτι που πιθανώς εξαρτάται από το επίπεδο άνεσής τους.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η άσκηση και το μπάνιο.
Τα καναρίνια πρέπει να έχουν όσο περισσότερο χώρο μπορούμε να τους παρέχουμε για να πετούν και να εξασκούνται. Το καθημερινό μπάνιο είναι επίσης χρήσιμο. Το μπάνιο βοηθά στην πτώση των παλαιών φτερών. Μια μικρή ποσότητα μηλόξηδου στο λουτρό του νερού  θα δώσει στα φτερά του πουλιού  μια λαμπερή-υγιή γυαλάδα και  βοηθάει στην καταπολέμηση των ακάρεων.
Η μετέπειτα περιποίηση με το ράμφος εξαπλώνει τα φυσικά έλαια που παράγει το καναρίνι σε όλα τα φτερά του.

Μετά την πτερρόρεια ακολουθεί  η περίοδος όπου τα καναρίνια έρχονται στη καλύτερη κατάστασή τους για τη προετοιμασία τους σε διαγωνισμούς και εκθέσεις.




Να θυμάστε ότι η Διατροφή είναι ένας από τους παράγοντες που επηρεάζει τον κύκλο ζωής ενός πουλιού.

Φιλικά
kon.ts
EΛ.ΣY.TI FPΟ R-53
Ερασιτέχνης Εκτροφέας Καναρινιών Timbrado


http://timbradogreece.blogspot.com/
https://www.facebook.com/kostas.tsiouramanis

15 σχόλια:

  1. Το καναρινι μου εχει πληρη αφωνια εδω και οκτω μηνες. Σε τι οφειλεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σας. Το καναρίνι μου έχει τώρα 6 μήνες που αλλάζει συνέχεια πούπουλα. Τελευταία αρχίζει να κελαηδάει σιγά σιγά αλλά για πολύ λίγο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η εποχη οου αναφερεστε ειναι η αναπαραγωγικη.Μετα την αναπαραγωγικη ξεκινα η πτερρορια τελος καλοκαιριού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πήγα να πιάσω την καρδερίνα μου και έχασε αρκετά φτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα και εγώ θα ήθελα να ρωτήσω ξέρουμε πως τα πούπουλα συνήθως τα αλλάζουν Αυγούστο και Σεπτέμβριο σε μένα βλέπω και Ιανουαρίο και Φεβρουάριο ξέρει κάποιος να μου απαντήση. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σας παρακαλο μπορι καπιος να μουλισι κεμενα τιν απορια εχο 1 καρδινοκαναρο μαδαι μαδαι απτων αβγουστο ακομα και τορα κοντεβι να σταματισι κοντα 8 μινες μαδαι γιατι

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα σας. Το καναρίνι μου χάνει τα φτερά του, τρώγεται συνέχεια και έχει σταματήσει να κελαηδάει. Κατά τα άλλα είναι ζωηρό. Ανησυχώ όμως γιατί δεν είναι η περίοδος της πτερρόρειας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να του βάλεις στην ποτίστρα πολιβιταμινες.κσι.premium σπόρους συσκευασμένος. Σταθερή θερμοκρασία και ησυχία!!!

      Διαγραφή
  7. Καλησπερα σας,καλη εβδομαδα & καλο μηνα με υγεια!Εχω ενα καναρινι,συγκεκριμενα Ισπανος Τυμπανο..σημερα καθως πηγα να καθαρισω το κλουβι του,παρατηρησα να υπαρχει απωλεια στο λαιμου του απο φτερα κ συγκεκριμενα,στο σημειο που ειναι ο αυχενας..Χρειαζομαι τη βοηθεια σας..σε τι μπορει να οφειλεται αυτο?Κελαιδαει κ ειναι ευδιαθετο,επισης κ τρεφεται καλα κ απο την τροφη κ τις βιταμινες που του εχω..νερο επισης πινει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως ακάρεα τραχείας εάν σταμάτησε το κελαιδισμα. Υπάρχει ιβερμεκτινη σε σταγόνες για ακάρεα ταχείας. Προσοχή σε δοσολογία γιατί πρόκειται για ισχυρό δηλητήριο. Αρκεί μόνο μια σταγόνα στην ράχη του πουλιού εξωτερική χρήση. Και συνχρονως για υποστήριξη βάλε βιταμίνες στο νερό του να πίνει όσο καιρό κάνει θεραπεία για ακάρεα τραχειας

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα έχω σκαρθακι και την τελευταία μια με δύο εβδομάδες γενικά έχει γίνει πιο νωχελικο,το τρίχωμα του φαίνεται περίεργο ενώ πιο πριν του είχαμε βάλει σταγόνες προληπτικά στο νεράκι του. Υπάρχει περίπτωση να έχει αρχίσει αυτή η περίοδος της πτερρορειας; Γενικά πειράζει συνέχεια τα πούπουλα του και φαίνεται πιο κουρασμένο από άλλες φορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να του βάλεις μπανιέρα.καλους σπόρους συσκευασμένος σφιχτό αυγό μήλο αγγούρι καθημερινά νερό. Οι σπόροι θα είναι για ηθαγενη πτηνά (συσκευασίας)

      Διαγραφή
  9. γιασας θελο να μουπιτε τι να κανο που το καρδενοκανορο που εχο μαδαι απο των αβγουστο μεχρι φορα των ιουνιο 2 ετων θα γινι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σταγόνες στο νερό για Π,τερορια μήλο αγγούρι σταθερή θερμοκρασία όχι θόρυβοι κοντά στο κλουβί..Το βράδυ σκέπασμα με πανί το κλουβί. Ηρεμία!!!

      Διαγραφή
  10. Καλησπερα τo καναρινακι μου αρχισε να χανει τα φτερακια του απο το τελος Αυγουστου και απο τοτε μεχρι και σημερα σταματησε τελειως να κελαιδαει.Εχει ασπρα καρφακια στο κεφαλακι του μαλλον τελειωνει η πτερρορια αλλα σημερα ειδα παλη ενα μεγαλο φτερο να του εχει πεσει. Τι σημαινει αυτο και γιατι δεν κελαιδαει ακομα.Ειναι ζωηρο τρωει οι κουτσουλιτσες του ειναι κανονικες.Ανησυχω πολυ και δεν υπαρχει πτηνιατρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή